In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

460 oliezwanen worden schoongemaakt met een sopje van afwasmiddel

Zo'n dertig vrijwilligers en medewerkers van de vogelopvang in Hoek van Holland zijn begonnen met het wassen van ruim 460 met olie besmeurde zwanen. De dieren zijn bij de Maeslantkering opgevangen nadat ze uit het water waren gehaald dat was vervuild door de olielekkage in de Botlek.

De zwanen zijn medisch onderzocht om te kijken of ze een wasbeurt aankunnen. Ook hebben ze sondevoeding gekregen om aan te sterken, schrijft RTV Rijnmond.

  • Ewout de Bruijn | NOS
    Deze zwaan was vanmiddag aan de beurt
  • RTV Rijnmond
    In totaal worden hier 400 zwanen gewassen

345 zwanen zijn eraan toe de wasstraat in te gaan, vandaag is een twintigtal schoongemaakt. 89 vogels moeten nog verder aansterken, voordat ze de stress van een wasbeurt aan kunnen. "Een aantal was niet meer te redden", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het verwijderen van de olie luistert nauw en duurt per zwaan een uur. Het reinigen gebeurt met een sopje van afwasmiddel. Daarna worden de zwanen gespoeld met water dat een temperatuur heeft van 38 graden tot het water helder is. Gecontroleerd wordt dan, of de zeep echt uit hun veren is. Daarna mogen ze opdrogen in een aparte ruimte.

Veren goed leggen

Als ze droog zijn, worden de vogels in een bad met schoon water gestopt. Gaat alles zoals gepland, dan leggen de zwanen hierna hun veren met hun snavel weer op de goede plaats. Zo wordt hun verendek weer waterdicht. Na een allerlaatste controle worden ze naar een plek gebracht waar het water gegarandeerd schoon is.

Rijkswaterstaat wil de vogelwasserette uitbreiden. De verwachting is dat het nog twee tot drie weken zal duren voordat alle zwanen olievrij zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl