VVD zinspeelt op afschieten wolven in Noord-Nederland

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vraagt landbouwminister Carola Schouten om iets te doen aan de vele aanvallen van wolven.

De partij zinspeelt op toestemming om de dieren te verjagen of af te schieten. De afgelopen maanden zijn er op verschillende plekken schapen doodgebeten door wolven in Noord-Nederland.

Tientallen dode schapen

Bij12-Faunafonds, dat de schadeafhandeling regelt voor provincies, is dagelijks druk met de afhandeling van schade door wolvenaanvallen en doet onderzoek naar nieuwe schademeldingen.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van tientallen dode schapen op acht plekken in Overijssel en de Noordelijke provincies.

In Drenthe en Groningen hebben vier vastgestelde wolvenaanvallen de status ‘in taxatie’. Andere schapenhouders hebben inmiddels een taxatie van de dode dieren gekregen.

Aanvallen wolf doorn in het oog VVD

Het groeiend aantal dode of aangevreten slachtoffers is de VVD een doorn in het oog. Tweede Kamerleden Arne Weverling en Helma Lodders stellen schriftelijke vragen.

De VVD vindt het ‘onwenselijk’ dat boeren moeten vrezen voor het welzijn van hun dieren door de terugkeer van de wolf in Nederland. De wolf is een beschermde diersoort.

 In Duitsland is een plan gelanceerd om mensen en landbouwdieren beter tegen de wolf te beschermen. Daarin werken onder meer de Deutscher Bauernverband en de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft samen.

‘Nederland is er rijp voor’

De tijd in Nederland is er rijp voor, denkt de VVD. ,,Om conflicten met wolven te voorkomen.’’ De partij roept het ministerie op snel in gesprek te gaan met provincies, boeren en belangenorganisaties.