RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Noord-Korea voert kernprogramma op ondanks afspraak met Trump'

Kim Jong-un en Donald Trump op 12 juni in Singapore. Beeld © AFP

In het geheim is Noord-Korea toch weer bezig met het verrijken van uranium voor zijn kernwapens. Dat gebeurt ondanks de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daarover eerder deze maand maakten.

Op verschillende locaties in het land is het Noord-Koreaanse kernprogramma niet alleen hervat, maar ook nog eens opgevoerd, blijkt uit onderzoek van verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat meldt de nieuwszender NBC News. 

Strafmaatregelen verzachten

Na afloop van de topontmoeting tussen de twee leiders in Singapore op 12 juni liet Donald Trump weten dat Noord-Korea 'niet langer een nucleaire bedreiging vormt'. Volgens de CIA en andere inlichtingendiensten is dat niet het geval. Kim Jong-un zou ervan overtuigd zijn dat hij kernwapens nodig heeft om het hoofd boven water te kunnen houden en intussen zou hij erop uit zijn om zo veel mogelijk van de VS gedaan te krijgen.

Trump zou de strafmaatregelen moeten verzachten die tegen Noord-Korea zijn genomen en Noord-Korea economisch de helpende hand moeten toesteken. Om dat voor elkaar te krijgen, zegde Kim Jong-un toe dat hij toe zou werken naar het ontmantelen van het kernprogramma dat zijn land erop nahoudt. Verder dan het doen van die belofte hoefde hij van Trump niet te gaan.

De video die Trump voor Kim liet maken

Om Kim Jong-un over de streep te halen en het Noord-Koreaanse kernprogramma te laten vallen, liet Donald Trump een 'Hollywood-style' reclamefilmpje maken.