Android poppetje voor hoofdkantoor Google
© Benny Marty/Shutterstock.com

Het Duitse testlab AV-Test heeft onderzoek gedaan naar malware. Zij testen daarbij beveiligingstabletten voor diverse platformen met allerlei malware. Dat Windows in deze test het favoriete doelwit voor aanvallers bleek te zijn, was geen verrassing. Maar er is een verschuiving zichtbaar! In de eerste helft van 2016 is het percentage ongewenste software en malware voor Windows afgenomen, terwijl dit voor Android juist toenam! Malware voor Apple’s macOS is nagenoeg afwezig.

In het onderzoek van AV-test detecteerden zij in 2015 85% malware voor Windows, in de eerste helft van 2016 was dit 67%. Bij Android steeg dit percentage van 3% in 2015 naar 7,4% in de eerste helft van 2016. Daarmee beschikt AV-test nu over wel 13 miljoen malware-exemplaren voor besturingssysteem Android. In 2015 detecteerden AV-test slechts 819 malware-exemplaren voor macOS.

Ongewenste software

Naast malware zijn er ook talloze ongewenste programma’s gevonden. Dan gaat het bijvoorbeeld om speciale toolbars die door zoekmachines e.d. worden geïnstalleerd om het surfgedrag te monitoren. De data die daarmee verzameld wordt kan worden gebruikt om passende online advertenties aan te bieden aan de gebruiker. Van de 40 miljoen ongewenste programma’s die in 2015 werden aangetroffen, was 94% gericht op Windows.

Was malware bij macOS nog nauwelijks aanwezig, voor ongewenste programma’s is het platform duidelijk meer geschikt. Er zijn er ruim 76.000 gevonden. Android had te maken met 1,8 miljoen exemplaren. Windows blijft favoriet, maar het percentage ongewenste software voor Windows daalde dit jaar wel naar 79,9%. Android steeg juist van 4,5% naar 18,2%. “In de eerste helft van dit jaar zien we een duidelijke trend; namelijk een aanval op de privacy van Androidgebruikers door de advertentie-industrie”, aldus het testlab.

Malware bestrijden

Volgens AV-test opereren advertentiebedrijven met deze (potentieel) ongewenste software in een haast wetteloos gebied. Ondanks dat veel virusscanners de software wel kunnen detecteren en verwijderen, blijft het een probleem. Partijen als Avira, Malwarebytes en Microsoft hebben daarom eerder al maatregelen aangekondigd om de software aan te pakken.

Laat een reactie achter