Opinie

Nepnieuwsmaker Erik Mouthaan (RTL Nieuws) blijkt inderdaad nepnieuwsmaker (RTL Nieuws)

29-06-2018 13:34

Foto: Erik M. (RTL Nieuws).

Donderdag suggereerde RTL Nieuws-correspondent in de VS Erik Mouthaan in een tweet dat de schietpartij op een redactie van de The Capital Gazette in Annapolis, Maryland waarbij vijf doden vielen, wel eens de schuld van president Trump zou kunnen zijn. Volgens Mouthaan kwam de schietpartij ‘op een moment dat de leider van dit de land de vrije pers aan de lopende band uitmaakt voor ‘de vijand van het volk’. Hiermee werd gesuggereerd dat de dader door president  geïnspireerd zou zijn  om journalisten dood te schieten, omdat het toch ‘vijanden van het volk’ zijn. Precies zoals Volkert van der Graaf destijds door politici en media werd geïnspireerd om Pim Fortuyn dood te schieten, omdat het toch de nieuwe Hitler was.

Niet alleen beledigde Mouthaan daarmee een bevriend staatshoofd (wat voor een professionele verslaggever op zijn minst sneu is te noemen), notabene van het land waar Mouthaan zo welkom is om zijn werk in veiligheid en vrijheid te doen, maar hij verspreidde daarmee ook bewust desinformatie, nepnieuws dus, door het zo te laten lijken dat de aanslag en de mening van Trump met elkaar in verband staan.

Naam Trump weer een beetje verder besmet

Op vrijdag werd echter duidelijk dat ene Jarrod Ramos (38) de dader is van de aanslag op de redactie van The Capital Gazette en dat de opvattingen van Trump helemaal niets met zijn motief te maken hebben. Ramos blijkt al sinds 2011 (dus jaren voordat Trump er zelfs maar over dacht president te worden) ruzie te hebben met de The Capital Gazette vanwege hun verslaggeving over zijn veroordelingen voor het stalken van een vrouw. Het motief voor deze massamoord op journalisten is dus persoonlijk. Er is geen enkele aanwijzing dat de opvattingen van Trump over journalistiek of journalisten ook maar enige rol hebben gespeeld in het besluit van Ramos om gewapenderhand met ene shotgun een einde te maken aan zijn conflict met de krant.

Toch zijn er nu enkele honderden, zo niet duizenden, mensen die Trumps opvattingen over de journalistiek hebben verbonden aan deze mass shooting. Het zijn de volgers van Mouthaans twitter-account, lang niet allemaal mensen die zelf alle voors en tegens tegen elkaar afwegen om tot een bepaalde conclusie te komen al was het maar omdat ze daarvoor ‘professionele’ en ‘objectieve’ journalisten als Erik Mouthaan vertrouwen (wat niet ten onrechte is bij een nieuwszender als RTL Nieuws). Voor deze mensen staat de naam Donald Trump voortaan synoniem aan het ‘aanzetten tot het uitmoorden van krantenredacties’, en ook al weten ze misschien dat Trump niet echt een rol speelde, het blijft (onbewust) toch hangen. De naam Donald Trump is (weer) een beetje (verder) besmet.

Elke journalist onwaardig

Precies wat Mouthaan wilde bereiken: de naam van president Trump besmetten. Wie zijn tweets de afgelopen maanden heeft gelezen weet dat Mouthaan alles behálve een objectieve verslaggever is als het gaat om president Trump en zijn beleid. Dat is opzich al ernstig voor een ‘professionele correspondent’ van een al even ‘professionele’ commerciele nieuwszender. Maar het chronische gebrek aan objectiviteit, wat eigenlijk al een doodzonde voor elke correspondent zou moeten zijn ware het niet dat subjectief en hatelijk berichten over Trump inmiddels overal is ingeburgerd als ‘kwaliteitsjournalistiek’, is nu doorgeslagen naar activisme dat zich uit in laster, demonisering en het zaaien van haat door het bewust verspreiden van desinformatie en het maken van nepnieuws.

Dat moet toch écht elke beetje journalist onwaardig zijn?

En zo niet de journalist in kwestie, dan toch wel zijn werkgever. Je krijgt de pro-democraten-bejubeling en anti-Trump-bevooroordeling misschien nooit meer uit Nederlandse journalisten, daarvan zijn ook de nieuwszenders en nieuwsstations in kwestie zich bewust en deels zullen ze daar ook achterstaan omdat je van Nederlandse verslaggeving over de VS van oudsher  niet al te veel mag verwachten, maar opzettelijk nepnieuws verspreiden, nota bene in een tijd waarin de strijd tegen ‘nepnieuws’ tot een hoogtepunt lijkt te komen, kan nooit onderdeel zijn van journalistieke opvattingen bij hoofdredacties. Ook niet bij Nederlandse hoofdredacties. Zelfs niet bij Nederlandse hoofdredacties.

Met zichzelf geobsedeerde kunstenmaker

Het is kortom te hopen dat de hoofdredactie van RTL Nieuws zijn conclusies trekt en hun Amerika-correspondent eindelijk de functie geeft die hij verdient: die van columnist, entertainer, showmaster, programmamaker, all round joker, factotem of RTL Clown. Alles is best, zolang Mouthaan maar stopt met serieus verslaggever proberen te zijn, want dat blijkt nou juist een kunstje die deze met zichzelf geobsedeerde kunstenmaker helemaal niet beheerst.

Over de toekomst hoeft Mouthaan zich, na zijn mislukte carrière als journalist, helemaal geen zorgen te maken: de eveneens volledig met zichzelf geobsedeerde ex-RTL Nieuws-verslaggever Sandra Schuurhof, die het journalistiek verslaan van binnenlands nieuws vooral misbruikte om zichzelf op een podium te hijsen en in de entertainmentspotlights te manoeuvreren, heeft na haar terecht beëindigde carrière als ‘journalist’ toch vooral gekregen wat ze altijd wilde, namelijk roem, geld en onbeperkte aandacht voor het grote ego. Dat zal voor een ijdele pleaser en verplichte allemansvriend als Erik ‘prettig Suikerfeest voor al mijn moslimvolgers’ Mouthaan, bovendien openlijk gay dus altijd een beetje extra welkom in het warme bad van NPO-identiteitspolitiek en ‘journalistiek’ talkshow-Nederland, niet anders zijn.

Zomeropruiming

Het ruimt voor de Nederlandse ‘journalistiek’ als geheel ook meteen lekker op, Erik Mouthaan weg als ‘verslaggever’. Zie het maar als zomeropruiming. En wie weet, misschien volgen wel meer Nederlandse televisie-‘journalisten’ straks het voorbeeld van Mouthaan, pakken ze hun biezen, en worden de Nederlandse televisiejournaals op een dag écht volledig gemaakt door vakbekwame, door journalistiek gepassioneerde, professionele, objectieve verslaggevers met voldoende distantie die liever het onderwerp op de eerste plaats zien en dan pas zichzelf.

Al blijft dat natuurlijk een utopie. Want Nederlandse ‘journalistiek’. Trek Bassie en Adriaan een journalistenpakje aan en het blijven gewoon Bassie en Adriaan. Daar doe je verder niks aan.

 

Lees ook: ‘Objectieve’ verslaggever RTL Nieuws schuift schuld schietpartij vast bij president Trump in schoenen

Lees ook: This is how ‘professional’ reporter of Dutch tv news channel ‘reports’ on shooting in Maryland