Zo onderscheid je volkorenbrood van bruin geverfd witbrood
VideoVoedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University) vertelt in zijn college bij de Universiteit van Nederland alles over brood en scheidt voor jou het kaf van het koren: wanneer is een volkorenbrood écht volkoren?
Over het wel of niet eten van brood zijn de meningen verdeeld: het zou niet goed voor je zijn, de gluten in het brood zouden je dik maken, diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken en volgens sommige voedselgoeroes zou het zelfs ADHD en epilepsie kunnen veroorzaken. Aan de andere kant geven instanties zoals het Voedingscentrum het advies om juist wél brood te eten: er zitten allerlei voedingsstoffen in die goed zijn voor je weerstand.
Hoe zit het nou precies? Het brood waar het Voedingscentrum over spreekt, is een specifiek soort brood. Namelijk volkorenbrood. Het blijkt alleen nogal lastig om een écht volkorenbrood te vinden in de supermarkt. Het meest verkochte supermarktbrood in Nederland is namelijk bruingekleurd witbrood!
Tarwekorrel
We moeten eerst kijken naar waar brood van gemaakt is: tarwekorrels. De tarwekorrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. De zemel is een vliesje wat om de tarwekorrel heen zit. Hierin zitten de vezels van de tarwekorrel, een aantal vitamines en mineralen. Bovenop de tarwekorrel zit de kiem. Hierin zitten onverzadigde, gezonde vetten en de vitamines B en E. Kortom: de meeste voedingsstoffen.
Dan blijft er nog één onderdeel over: de meelkern. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit. Het bevat eigenlijk geen voedingsstoffen maar slechts lege calorieën. Van deze meelkernen wordt bijvoorbeeld de witte tarwebloem gemaakt die je in de supermarkt koopt om bijvoorbeeld taart te bakken.
Zemel en kiem
Terug naar het brood. Om volkorenbrood te maken, worden altijd eerst de zemel en de kiem, die niet zo lang houdbaar zijn, gescheiden van de langer houdbare bloem. De voedingsstofrijke zemel en kiem worden vervolgens gemengd met volkoren tarwemeel en samen vormen die het volkorenbrood.
De clue zit ‘m nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas ‘volkoren’ noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.
Maar hoe weet je dan of het brood in de supermarkt volkoren is? Dan moet je even goed op de verpakking van het brood kijken. Wil het brood volkoren zijn, moet het hoofdbestanddeel volkorenmeel zijn, en niet tarwebloem. Neem in het vervolg dus je leesbril mee naar de supermarkt zodat je de kleine lettertjes goed kunt lezen!
Bekijk hieronder het college van Universiteit van Nederland waar voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns antwoord geeft op de vraag: Zijn we straks allemaal allergisch voor brood?
Dit verhaal is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland. De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Deze vind je terug op Spotify en iTunes .
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video19
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan.
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
-
-
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint.
-
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
VIDEO
Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet