NOS Nieuws

Schutter Maryland had langlopend conflict met krant

De 38-jarige man die gisteren vijf mensen doodde op een Amerikaanse redactie, had een langlopend conflict met de krant. Jarrod Ramos vond dat hij onheus was bejegend door een journalist na een veroordeling wegens online stalken.

In 2011 werd Ramos veroordeeld voor intimidatie omdat hij een vrouw waarmee hij op school had gezeten had lastiggevallen via Facebook. Hij had na jaren weer contact met haar gezocht, maar dat ontaardde in scheldpartijen, bedreigingen en berichten naar haar familie, vrienden en werk.

De Capital Gazette schreef over de rechtszaak, waarin Ramos tot voorwaardelijke celstraf van 90 dagen werd veroordeeld. Hij moest van de rechter ook in therapie en kreeg een contactverbod opgelegd met het slachtoffer.

Jarrod Ramos (38) wordt genoemd als de schutter

Onder de kop 'Jarrod wants to be your friend' deed de krant verslag van het proces. Er werd onder meer geschreven dat het vriendverzoek van Ramos tot een "nachtmerrie van een jaar" had geleid, dat de vrouw voor haar veiligheid had gevreesd en dat ze vermoedde dat ze was ontslagen omdat Ramos haar had zwartgemaakt.

Ramos werd door de verslaggever tevergeefs om weerwoord gevraagd. Een jaar later klaagde hij de krant aan wegens laster. De rechter ging daar niet in mee. In hoger beroep schreef het hof dat Ramos geen enkel bewijs had geleverd dat de krant onwaarheden had geschreven en dat hij ook geen details kon geven over hoe het artikel hem kwaad had berokkend.

"Hij begrijpt klaarblijkelijk totaal niet wat laster is - en vooral ook niet wat het niet is. Hij is gekrenkt dat er met sympathie over het slachtoffer werd geschreven en er niet evenveel begrip was voor de dader", schreef de rechter in zijn vonnis. "Een advocaat zou hem hebben afgeraden deze zaak aanhangig te maken."

Onsamenhangend

Na het vonnis ging iemand onder Ramos' naam geregeld onsamenhangend tekeer tegen de pers en de rechters. "Via dit account wil ik mezelf verdedigen", valt te lezen in de Twitter-biografie. "Ik ga Anne Arundel County kapotprocederen en corrupte carrières en bedrijven vernietigen."

Het Twitteraccount, met een foto van de journalist die Ramos had aangeklaagd als plaatje, was actief van eind 2011 tot begin 2016. Daarna bleef het een anderhalf jaar stil, tot de gebruiker gisteren "Fuck you, laat me met rust" plaatste, rond de tijd dat de schietpartij begon. Het is niet duidelijk of er een specifieke aanleiding was voor de aanslag.

Bij de schietpartij kwamen vijf mensen tussen de 34 en 65 jaar oud om het leven, vier journalisten en een verkoopmedewerker van de krant. Twee anderen raakten licht gewond. Ramos werd ter plekke opgepakt. Hij heeft nog niet met de politie willen spreken.

Een medewerker van de krant zei dat het "een oorlogsgebied" leek op de redactie. "Als politieverslaggever schrijf ik over dit soort dingen. Ik wil wel proberen te omschrijven hoe traumatiserend het is om onder je bureau te moeten schuilen, maar dat weet je pas echt als het gebeurt en je je hulpeloos voelt."

Een verslaggeefster die een collega neergeschoten zag worden, omschrijft hoe ze ternauwernood is ontsnapt. "Ik hoorde een paar keer voetstappen", zei ze tegen CNN. "Ik ademde heel luid en probeerde te stoppen, maar het lukte me gewoon niet om stil te zijn."

Journalisten van de Capital Gazette werken op een geïmproviseerde redactie

Ondanks de chaos slaagde de redactie er wel in vandaag een krant uit te brengen, met het nieuws van de aanslag en foto's van de slachtoffers prominent op de voorpagina. "Verdomme, het is gelukt om te publiceren", klinkt het strijdbaar op het Twitteraccount van de Capital Gazette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl