RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Amerikaanse krant rouwt om doodgeschoten collega's: 'We zijn er kapot van'

Een deel van de voorpagina van de Capital Gazette. Beeld © Capital Gazette

Gerald, Rob, John, Rebecca en Wendi. Dat zijn de namen van de medewerkers van The Capital die gisteren om het leven kwamen bij een schietpartij op de redactie. De krant plaatste hun foto's vandaag als eerbetoon op de voorpagina.

De identiteit van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij op een krantenredactie in de Amerikaanse staat Maryland is bekend. Het gaat om vier journalisten en een salesmedewerker van de regionale krant Capital Gazette. De schutter zou gericht naar hen hebben gezocht, meldt persbureau AP.

'Heartbroken'

Op de voorpagina van de Capital Gazette staan de namen en foto's van de slachtoffers. Het zijn Gerald Fischman (61, eindredacteur), Rob Hiaasen (59, verslaggever en assistent-eindredacteur), sportverslaggever John McNamara (56), Rebcca Smith (34, salesmedewerker) en columniste en verslaggeefster Wendi Winters (65).

In het artikel schrijft de redactie dat ze 'heartbroken' zijn door het verlies van hun medewerkers. "Maar ons verdriet is nog niets vergeleken bij het leed dat hun families is aangedaan."

Zo ziet de voorpagina van The Capital er vandaag uit:

Miniatuurvoorbeeld

Schutter had conflict met krant

De verdachte had een langlopend conflict met de redactie van de Capital Gazette. Hij voerde in 2012 een rechtszaak tegen twee redacteuren van de krant. Hij beschuldigde hen van laster.

De redacteuren hadden geschreven dat de man destijds anderen via sociale media heeft lastiggevallen. De rechter gaf in 2015 de journalisten gelijk en oordeelde dat hun berichtgeving accuraat was. De verdachte claimde dat het nieuws zijn leven heeft verwoest.

Eerste beelden: schietpartij op redactie krant VS

Door een schietpartij op de redactie van een krant in Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn meerdere mensen om het leven gekomen.

De verdachte werd binnen enkele minuten nadat de schietpartij begon gearresteerd. Na de schietpartij werd ook een explosief op de redactie gevonden. Een uur na de aanslag hebben bomspecialisten het projectiel onschadelijk gemaakt.

Huis van verdachte onderzocht

De politie dat de verdachte alleen heeft gehandeld en het gevaar voor de krant na zijn arrestatie geweken is. Enkele uren na de schietpartij is het huis van de verdachte onderzocht.

Volgens een hulpsheriff waren de eerste agenten al na een minuut ter plaatse. "Ik denk dat we veel levens hebben kunnen redden omdat we zo snel in het gebouw waren."

Gouverneur Maryland 'helemaal kapot'

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, zei 'helemaal kapot te zijn' na het horen van de tragedie bij de krant, een van de oudste in de VS en eigendom van The Baltimore Sun.

Een van de journalisten die aan het werk waren, reageerde ook via Twitter. "Er is niets verschrikkelijker dan te horen dat verscheidene mensen worden neergeschoten terwijl jij onder je bureau zit en hoort dat de schutter herlaadt", aldus getuige Phil Davis, voordat hij zijn verhaal ging doen bij de politie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Man schiet vijf mensen dood op redactie Amerikaanse krant