Politiek

Tweede Kamer houdt anderhalve ton in op bijdrage aan fractie DENK

28-06-2018 16:33

De Tweede Kamer houdt dit jaar 146.000 euro in op de fractieondersteuning voor DENK. Dat schrijft het presidium donderdag aan de Tweede Kamer. Kamerfracties krijgen jaarlijks een bedrag toegewezen voor het maken van kosten en de inhuur van personeel. DENK kwam met de verkiezingen van 2017 in de Kamer maar Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk kregen dat jaar ook al fractieondersteuning omdat ze als Groep Kuzu/Öztürk twee blauwe zetels bezetten.

Het presidium – bestuur van de Tweede Kamer – heeft eerder dit jaar DENK voorgesteld het gedubbelde bedrag van 146.000 euro te verrekenen. Maar de partij liet tot op de dag van vandaag niets van zich horen. Daarom heeft het presidium bij monde van griffier Simone Roos besloten ‘om het over 2017 ontstane voordeel voor de fractie DENK door het dubbelen van fractiebijdragen voor de Groep Kuzu/Öztürk en DENK te corrigeren, door verrekening daarvan met de bijdrage aan DENK in 2018. De fractie DENK is hierover vooraf geïnformeerd’.

Alle andere fracties hebben wel een controleverklaring, opgesteld door de eigen controlerend accountant, ingestuurd waaruit blijkt dat de financiële verantwoording voor 2017 ‘een getrouw beeld geeft en de ontvangen bijdrage rechtmatig is aangewend’.