Een rubberboot met migranten voor de Libische kust, in augustus vorig jaar

Eurocommissaris voor migratie: de Schengen-zone staat op het spel

De man in Europa met het zwaarste dossier is de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor migratie: Dimitris Avramopoulos. Hij vreest voor de toekomst van de Europese Unie als er de komende dagen op de top geen oplossing komt voor het migrantenbeleid.

De Europese landen moet samen met nieuwe plannen komen, benadrukt Avramopoulos. Terwijl landen nu juist dreigen hun eigen grenzen te sluiten. Ze willen migranten liever buiten Europa opvangen. En daarmee maken ze een fout, vindt de Eurocommissaris.

"Ik herinner me Europa nog als afzonderlijke landen. Er waren veel grenzen, veel controleposten. En op een dag werden we wakker in een gemeenschappelijke ruimte. Met vrijheid van verkeer, van goederen, van personen. De Schengen-zone staat nu op het spel."

Leiders van Europa: luister vooral niet naar de mooie woorden van de populisten.

Dimitris Avramopoulos

Avramopoulos is teleurgesteld in de politiek leiders van Europa. "Dat zou ik kunnen zeggen, maar dat helpt niet. Ik vraag me af wat we nu gaan doen. Want we verkeren niet, zoals drie jaar geleden, in een migratiecrisis, maar in een politieke crisis."

De Eurocommissaris waarschuwt de Europese leiders zich niet te laten verleiden door symbolische en kortzichtige oplossingen. Luister niet naar de populisten, ook al zijn ze nu aan de macht in landen als Hongarije en Italië, is zijn boodschap.

"Luister vooral niet naar hun mooie woorden. Omdat ze de EU in de problemen brengen of zelfs naar de afgrond voeren. Als we over grenzen beginnen, in Europa lagen die altijd aan de basis van conflicten en oorlogen. Voor mij is het ondenkbaar dat er politici zijn die terug willen naar Europa's duistere verleden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl