Oekraïense vlag
© DmyTo/Shutterstock.com

Volgens Oekraïense autoriteiten zijn Russische hackers bezig met het voorbereiden van een grootschalige digitale aanval op Oekraïne. De hackers zouden bedrijven in het land besmetten met malware, waardoor ze op een bepaald moment zouden kunnen binnendringen in belangrijke systemen. Dat zegt het hoofd van de Oekraïense cyberpolitie tegen persbureau Reuters. De autoriteiten merken sinds begin 2018 een toegenomen aantal pogingen om computers te besmetten met malware.

Aangestuurd vanuit het Kremlin

Volgens Oekraïne worden de huidige aanvallen aangestuurd vanuit het Kremlin. In 2014 annexeerde Rusland de Krim en sindsdien lopen de spanningen tussen beide landen op. Oekraïne heeft Rusland meerdere malen beschuldigd van digitale aanvallen, maar het Kremlin ontkent hier iets mee te maken te hebben. Sinds begin 2018 zijn vooral banken en bedrijven in de energiesector getroffen door malware. De malware die onderzocht werd suggereert volgens de Oekraïense cyberpolitie dat er voorbereidingen getroffen worden voor een aanval die op een bepaald moment uitgevoerd gaat worden.

NotPetya

Een jaar geleden werd Oekraïne getroffen door een grote digitale aanval met de NotPetya-software. Deze aanval had wereldwijde gevolgen. Computers werden ontoegankelijk, onder andere in Nederland. Volgens het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten was Rusland voor deze aanval verantwoordelijk. Het Kremlin ontkent dat.

Laat een reactie achter