DE WERELD NU

Italië heeft Candide begrepen, Frankrijk nog niet

Candide

De gebeurtenissen aangaande de asielmigratie gaan nu sneller dan de Brusselse moloch bij houden kan. Na het fiasco van de minitop zondag blijkt de regering van Italië conclusies te hebben getrokken die recht uit Candide – een meesterwerk van Voltaire –  lijken te stammen.

Om u alvast duidelijk te maken welke associatie ik zie, eerst de beroemde laatste zin van Candide:

‘Cela est bien dit, répondit Candide, mais il faut cultiver notre jardin.

Hetgeen staat voor:

“‘Uitstekend opgemerkt,’ antwoordde Candide, ‘maar we moeten met onze tuin aan de slag.'”

Waarmee Voltaire maar zeggen wil dat er ook zoiets bestaat als te veel filosoferen en dat het soms, sòms, beter is gewoon maar ‘ns iets te doen.

En wel met gezwinde spoed, wil ik daar nog aan toevoegen. (Wat ook de bedoeling van Voltaire lijkt).

En Italië is iets gaan doen. Niet alleen worden nu vrijwel alle schepen die nu nog dankzij wet-overtredende NGO’s de oversteek maken vanuit Afrika teruggestuurd, het land is ook – buiten de Brusselse EU om – onderhandelingen begonnen die moeten leiden tot het opdrogen van de stroomgelukszoekers die vanuit Afrika noordwaarts komen. Niet gewoon hoog tijd, maar de hoogste tijd.

Proactiva Open Arms, which has rescued thousands of migrants in the Mediterranean, said the Italians want the Libyan coast guard to conduct the rescues and return the migrants.
(..)
In a tweet on Sunday, hard-line interior minister Matteo Salvini said: ‘It’s right that the Libyan authorities intervene, as they’ve been doing for days, without having the NGOs interrupt them and disturb them.’

Duidelijk is dat Italië niet langer tolereert dat de NGO’s bepalen wie de oversteek maken mag, en dat doen door op vol volume veerdienst te spelen. Het speelkwartier is voorbij.

De Libische kustwacht heeft gisteren in totaal bijna duizend migranten gered die geprobeerd hadden om de Middellandse Zee over te steken richting Europa.

En die werden prompt teruggebracht naar Libië. Als men hier een week mee doorgaat weet half Afrika dit. Daarmee zijn dan alle grote risico’s van de oversteek ook verleden tijd. Overigens risico’s waarvan de betrekkelijkheid het best wordt geïllustreerd door de voorraden die de scheepjes die vanuit Libië de zee opgingen meenamen: net genoeg om 100 km (en terug) uit de kust te komen. De NGO’s pikten hen geregeld véél eerder op. Veel meer hoeft er niet over gezegd te worden.

CandideDaar komt nog bovenop, dat binnen Italië de aandacht is komen te liggen op een uitgebreid netwerk van de Open Society, een door de miljardair Soros gesponsorde club die poogt grenzen te doen vervagen en migratie te bevorderen. In Hongarije wordt deze club nauwlettend in de gaten gehouden, Italië staat op het punt dat voorbeeld na te volgen. En het Italiaanse electoraat – zo bleek vandaag – is dolenthousiast over deze harde aanpak door haar regering (rechts).

Boos gemopper ook door de NOS, die meldt dat “Oostenrijks ultrarechts’ weer met stop-ze-aan-de-grensoefeningen is begonnen. Gelukkig maar, zou een verstandig mens zeggen. Maar daar heeft onze staatsomroep geen boodschap aan. Dat er reden genoeg is is evenmin van betekenis voor onze objectieve journalistiek van gisteren: afgelopen weekend werd een video openbaar van een paar honderd ‘asielmigranten’ die een Kroatische grenspost bestormden onder de kreet Allahu A..

Dat het terugsturen van migranten ook kwalijke kanten heeft kan niet ontkend worden – de hijgerigheid waarmee de NOS daar nu pas op springt is al even walgelijk. Wamt uit het hele berichtje dat de staatsomroep publiceerde ademt dat men dit al een tijde wist. Ergo: het lag klaar op de plank als het onvermijdelijke ging gebeuren. Want ook Spanje volgt het Italiaanse voorbeeld. Men kan niet anders, want Spanje heeft evenmin belangstelling voor deze horden als Italië.

Angela Merkel doet er in tussen alles aan om politiek overeind te blijven, maar lijkt eerder het tegendeel zullen te bereiken:

Het getij lijkt definitief gekeerd, al zal er nog een aantal jaren spoelen nodig zijn eer Europa deze tsunami heeft verwerkt. We moeten nu eerst ons eigen tuintje in orde brengen.

 

8 reacties

  1. Jantje schreef:

    En dan alles wat islam is uit Europa trappen. Drie maal is scheepsrecht.
    Daarna nooit meer 1 cent hulp aan een land dat de duivel, allah, aanhangt.
    De Islam is een mensonterend geloof.

  2. Bob Fleumer schreef:

    Dat er intelligente mensen zijn die niet inzien dat de islam een kanker van de wereld is zegt veel over de “intelligentie” van deze mensen. Hoe kun als je de koran gelezen hebt toch moslim blijven? Dat is wat ik mensen als Aboutaleb en Arib verwijt, podomme mensen kom tot je verstand!

  3. Karina schreef:

    League en M5S zijn net begonnen. Dat Brussel ze gaan chanteren of paaien zit er dik in.
    Laten wij hopen dat ze dit weerstaan en hun rug recht houden.

    Dan ook nog dat het niet vanzelfsprekend is dat deze coalitie stand blijft houden.

    Ik ben heel blij hoe Italië bezig is momenteel. Maar door de jaren heen durf ik niet meer te vroeg te juichen.

  4. Juanito schreef:

    Deze anti democratische unie, met hun democratie hatende ongekozen provocateurs, gaat nooit overleven in democratisch gezinde Europese landen met hun democratisch gezinde bevolking.

  5. Carthago schreef:

    Merkel met 12 lijfwachten moet geen klagen hebben, wat een varken.Als volgens dit varken criminaliteit een norm wordt om te moeten accepteren verklaart het daarmee tevens de mensheid voor beeindigd.Zelfs haar oude stasi werkgever honecker draait zich in zijn graf om.

  6. Juanito schreef:

    Het enige wat de rechtgeaarde Duitsers moeten, is dit politieke varken voor een tribunaal brengen, voordat ze vlucht, naar haar adresje in Paraguay.

  7. LT schreef:

    “Italië heeft Candide begrepen, Frankrijk nog niet”, is de kop. Ik heb een zwaar vermoeden dat het Frankrijk niet goed uitkomt het te begrijpen.

    Dat het Italiaanse electoraat dolenthousiast is, is best bijzonder voor dit katholieke land met een paus die meer de snowflake lijn aanhoudt.

  8. hendrik hempenius schreef:

    zullen we het nog meemaken dat de politici en partijen, (dus alle behoudens de PVV en Forum,) die ons land zo blij zingend naar de bliksem hielpen en nog helpen, ter verantwoording geroepen worden en hopenlijk een deugdelijke, liefst langdurige straf moeten ondergaan.

    Neuh, denk het niet.