Direct naar artikelinhoud

Het streekvervoer ligt vanaf woensdag minstens 72 uur plat

Een reiziger in het centrum van Arnhem wacht tevergeefs op een bus. In januari legden de chauffeurs in het streekvervoer het werk ook al neer.Beeld ANP

Reizigers die afhankelijk zijn van het streekvervoer, moeten op zoek naar alternatieven. Door een landelijke staking rijdt er vanaf woensdag in het hele land meerdere dagen lang vrijwel geen stadsbus, regionale bus en valt ook een enkele regionale trein uit. Chauffeurs van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en Hermes leggen het werk neer.

Veel bussen zullen de stations dus niet verlaten. Omdat de Amsterdamse en Haagse vervoersbedrijven GVB en HTM onder een andere cao vallen, blijven deze steden gevrijwaard. In Rotterdam (RET) rijden de bussen en trams deels wel en deels niet. Ook regionale treinlijnen, zoals de door Arriva uitgevoerde ritten in Limburg, kunnen uitvallen. 

Het CNV heeft de chauffeurs in eerste instantie opgeroepen het werk 72 uur neer te leggen, dus tot en met vrijdag. De FNV doet daar nog een schepje bovenop: tot en met zondag legt de bond alles plat. “Als de werkgevers dan nog niet bewegen, kan de staking worden verlengd, want deze is in principe voor onbepaalde tijd”, legt een woordvoerder uit. 

Vakbonden FNV en CNV liggen al maandenlang in de clinch met werkgevers over de voorwaarden van een nieuwe cao. Het personeel wil betere afspraken over loon en werkdruk. Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseerden de vakbonden de afgelopen weken al ‘prikacties’ in telkens andere regio’s. Nu dat niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, gaan de bonden over tot een landelijke staking in het streekvervoer.

Werkgevers zijn ‘furieus’ over het besluit. Zij hebben zich naar eigen zeggen ‘enorm ingespannen’ om de bonden verder tegemoet te komen, maar noemen de eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. 

Lees ook: Geen plaspauze als buschauffeur? Als je moet, dan moet je...

Buschauffeur Marcel Brouwer (57) vertelde eerder dit jaar al over de hoge werkdruk in het streekvervoer. Zelfs na vier uur onafgebroken rijden even naar het toilet is er volgens hem officieel niet bij. "Je rijdt je de kleren van het lijf."