Een zorgpaard, bedoeld om dementerende ouderen in contact te laten komen met de buitenwereld
NOS Nieuws

OM eist 3,5 jaar cel voor kopen van paarden en kunst met zorggeld

Het Openbaar Ministerie eist 3,5 jaar cel tegen een voormalig bestuurder van een Limburgse stichting voor gehandicaptenzorg. Hij zou met zijn vriendin een deel van het zorggeld dat hij ontving hebben gebruikt voor privédoeleinden. Tegen de vriendin eist het OM anderhalf jaar cel.

Het stel kocht met het geld onder meer dressuurpaarden. Zeker vijftien paarden werden onder het mom van zorgverlenging aangeschaft, maar in de praktijk reden alleen de man zelf, zijn dochter of vriendin op de dieren.

Ook de verzorging van de paarden werd betaald met zorggeld, net als de paardentrainer. Daarnaast verbouwden ze een villa met zwembad en schafte het koppel voor tienduizenden euro's aan kunst, horloges en fitness- en audio-apparatuur aan.

Het stel zou in totaal bijna 1,7 miljoen euro hebben verduisterd, van de 30 à 40 miljoen die de stichting ontving.

'Schaamteloos'

Toen het stel fraudeerde, tussen 2005 en 2010, was de man de enige bestuurder van de stichting met zeggenschap. Het bedrog kwam aan het licht toen de zorgorganisatie een nieuwe bestuurder kreeg. Hij deed aangifte van oplichting en verduistering. Het OM noemt de de fraude "schaamteloos en geraffineerd": "Zij hebben ernstig misbruik gemaakt van het systeem waarop zorg is gebaseerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl