door in holland in Binnenland  ·  22 Reacties

  • 0
  • 450x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Breek met het stigma van negatieve selectie: schaf de naam vmbo af
Ondanks goede prestaties is de beeldvorming rond het vmbo negatief. Tijd voor een herpositionering, meent oprichter van de Reputatiegroep Paul Stamsnijder.

Het vmbo staat te boek als restonderwijs: vooral een school voor andermans kinderen, het zwarte schaap van de onderwijsfamilie. In februari van dit jaar riep onderwijsminister Arie Slob ouders op het vmbo niet meer koste wat het kost te vermijden. En de commotie rond de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs in Maastricht afgelopen week maakt het beeld niet veel rooskleuriger. Het LVO heeft de zaken dusdanig slecht op orde dat het eindexamen van 354 leerlingen ongeldig is verklaard. Niet voor niets wordt gesproken over een crisis in het middelbaar onderwijs: vmbo wordt gezien als een belastend stempel.
Zestig procent van de huidige, actieve beroepsbevolking heeft ooit onderwijs gevolgd op het vmbo of een van diens voorlopers. De prestaties van het vmbo worden overwegend goed gewaardeerd, niet in de laatste plaats door de onderwijsinspectie.
Het vmbo is de rode loper naar werk. De techniekopleidingen bieden de grootste kansen op de arbeidsmarkt, maar tragisch genoeg lopen kwaliteit en beeldvorming niet in de pas: de leerroutes voor kantoorbanen zijn het populairst. En dat tekent hoe wij in onze prestatiemaatschappij denken over leren. Theorie gaat boven praktijk, kennis boven vakmanschap, hoger boven lager onderwijs. Zo leggen ouders veel druk om hun kinderen naar een hoog schoolniveau te sturen, waarmee ze ongewild meer bijdragen aan de onzekerheid dan aan de ontwikkeling van hun kind.
De beeldvorming rond het vmbo wordt getekend door het ‘watervalprincipe’. Ouders, leerkrachten en leerlingen maken nog altijd het onderscheid tussen ‘hogere’ en ‘lagere’ richtingen, en spreken consequent over ‘afzakken’: eerst een wetenschappelijke richting proberen of het hbo en pas als het daar niet lukt, kan je nog altijd afzakken naar een technische richting of uiteindelijk het beroepsonderwijs. Vooral hoogopgeleide, blanke ouders in de grote steden menen dat hun kind faalt als het kader wordt aangeraden: dat zou een smeltkroes zijn van iedereen die niet kan leren, de laagste trede van de onderwijsladder. Veel vmbo-leerlingen krijgen zo de indruk dat ze dom zijn, met als gevolg dat de neerwaartse spiraal in stand wordt gehouden.
Het vmbo werd ooit bedacht vanachter de tekentafel. Vóór de invoering werd Nederland internationaal geprezen om de hoge mate van gelijke kansen in het onderwijs. Inmiddels blijkt niet langer intelligentie, maar sociale achtergrond de meest bepalende factor voor succes in het onderwijs.
Vmbo-scholen zijn multidisciplinair ingericht: anders dan bij havo’s en vwo’s is maatwerk het doel, met een combinatie van praktijk en theorie. Er zijn grote scholen waar alle leerwegen gevolgd kunnen worden, en kleine voor één of enkele niveaus. Er zijn ook scholen waar alleen vmbo-tl (mavo) wordt aangeboden naast havo en vwo. Bovendien zijn er maar liefst vier leerwegen, van heel praktisch tot vooral gericht op kennis. Er is de basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-bl of vmbo-basis), de kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo-kl of vmbo-kader), de gemengde leerweg (vmbo-gl) en de theoretische leerweg (vmbo-tl oftewel mavo). De positionering van het vmbo is daarmee diffuus. De identiteit is minder duidelijk dan bij havo, vwo of gymnasium. Je weet niet wat je krijgt.
Hoe divers de opleidingen binnen het vmbo ook zijn, de leerlingen gaan allemaal gebukt onder het stigma van een negatieve selectie: ze konden niet naar havo of vwo. Met de wijsheid van nu is de samenvoeging van het lagere beroepsonderwijs (vbo) en mavo niet wijs geweest.
Als je verschillende schooltypen samenvoegt, met daarbij ook nog probleemleerlingen, zullen deze laatsten het beeld bepalen. Het hele mbo wordt nu vergeleken met het laagste niveau, waar kwetsbare jongeren met beperkingen zitten die extra begeleiding nodig hebben: taal- en leerachterstanden of gedragsproblemen. Zo’n schooltype komt doorlopend negatief in de aandacht, en dat heeft iedereen kunnen zien. Dit is niet alleen voer voor commerciële bijlesinstanties, maar versterkt ook de beleefde ongelijkheid in de samenleving. Het is tragisch dat een behoorlijk functionerend schoolsysteem destijds is ingeruild voor dit wangedrocht.
Er zijn keuzes nodig om het vmbo een duidelijker positionering te geven. Noem scholen die vmbo-onderwijs geven weer gewoon mavo en lts of ‘vakmanschapsscholen’ en benadruk het eigen karakter van de verschillende opleidingen. De oude namen zijn herkenbaarder dan het diffuse vmbo.
En: schaf de naam vmbo af. Alleen een radicale breuk met het stigma kan er immers voor zorgen dat er aan het eind van de basisschool niet alleen winnaars en verliezers zijn, maar dat alle leerlingen een vervolgopleiding kiezen die aansluit bij hun talent en mogelijkheden. Als niet wordt gekozen voor een betere positionering, zal het middelbaar beroepsonderwijs nooit een beter aanzien krijgen.
Paul Stamsnijder is oprichter en managing partner van de Reputatiegroep.

2
1 in holland

Tsja....

0
2 in holland

Wat was er mis met de LTS enzo?

1
3 gaulette

@3 Wat was er mis met de LTS enzo?

Eigenlijk niks maar die nitwitten wisten het natuurlijk weer beter.

1
4 in holland

En met een andere naam is men zo dom te denken dat het een heel andere school is ?
Kom nou toch !

5
5 No newstoday

@3

Niks.
Maar dat was geen afvoerputje .
Dat was destijds de VGLO waar men jongelui min of meer zinloos bezig hield tot hun 15 e en ze mochten werken .
( bron : mijn vader)

Er was ook niks mis met MULO, HBS A en B en gymnasium A en B.
De hele mammoetwet was een miskleun .
Ik ben altijd nog jaloers op de kennis van hen die dat diploma haalden .
En nee, toen hoefde iedereen niet zo’n diploma en wist men dat wie het wel had ook de kennis had .

6
6 No newstoday

@3
Ze hebben de LTS om zeep geholpen.

Na het behalen van het diploma leerling timmeren
https://image.ibb.co/nMswQT/lts_cijferlijst.jpg
ging je werken en volgde je de avondschool AVBB opleiding bouwkundig uitvoerder en aannemer, kostendeskundige.
Als calculator bouw heb je dan 56.000-65.000 bruto per jaar.
Maar dat was vroegàh.
Nu zijn ze niet meer zo deskundig, en dan merk je aan het aantal neerstortende balkons mét bewoners.
https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2013/12/neerstorten-balkon-mogelijk-door-afbreken-bevestiging-10174714

1
7 in holland

@5 het is dus niet één andere school, zeer veel varianten worden op één hoop gegooid, waarbij een kleine groep het beeld bepaalt

0
8 datkanjijmakkelijkzeggen

En die avondopleiding was zwaar.
Van 7.00 uur tot 16.00 uur werken in de bouw en dan 3 avonden in de week naar school en in het weekend het huiswerk en bouwtekeningen maken.
En dat deed je met potlood en een Rotring inktpen.
Maar de diploma's en het bijbehorende salaris maakten alles goed.
https://image.ibb.co/ctAVKo/avbb_diploma_s.jpg

0
9 in holland

@8
Inderdaad en dat beeld is niet fraai.

0
10 in holland

We veranderen de naam en dan is het probleem verdwenen, doen we tegenwoordig met meer dingen.
De nieuwe orde weet je wel.

3
11 Positivo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs is een opleiding die belangrijke beroepen levert voor iedereen in Nederland. Er is niets mis mee.

Echter. Er is een bepaalde groep leerlingen die er, laten we het heel vriendelijk zeggen, met de pet naar gooit en dit onderwijs een slechte naam geeft. Dát is wat het vmbo kapotmaakt. Niet de naam van dit onderwijs.

Voor de goede orde, ik ben wel van mening dat het totale onderwijs in Nederland keihard bergafwaarts gaat, maar dat is een ander verhaal.

0
12 thestranger

-- Het vmbo staat te boek als restonderwijs: vooral een school voor andermans kinderen, het zwarte schaap van de onderwijsfamilie. --

Ja zo laat de media ons dat denken ,
over stigmatiseren gesproken, iets wat de VK niet nieuw is zo te lezen.

0
13 techcenter

En nog met cookiewalls komen ook.
Next.

0
14 techcenter

@11 Juist, de idealisten vonden LTS stigmatiserend en verzonnen een vage naam, want ze houden niet van onderscheid. Beter is om het imago van de LTS op te poetsen. Niks mis met vakmensen, maar Nederland is een land van managers en papierschuivers geworden.

0
15 Dune

@15 Precies. Je hebt veel meer aan goede vakmensen dan aan managers.

0
16 thestranger

@6 het VMBO is van veel later datum dan de mammoetwet. Die stamt uit 1969, de invoering daarvan in ieder geval en die veranderde de naam van de Ambachtschool in LTS.
Daarbij kwam toen ook de MAVO. Die beide scholen zijn in de jaren 90 samengevoegd tot het VMBO waarbij men vooral vond dat de oude LTS en Huishoudschool te weinig theoretisch bezig waren en de Mavo teveel.

@13 dat is vooral het probleem waardoor veel ouders hun kinderen ten onrechte pushen naar de Havo en het dan als een afgang zien als een kind moet zakken.
Vorig jaar is er een goede documentaireserie geweest over het VMBO waarin duidelijk al de stigma's onderuit gehaald werden maar waarin ook duidelijk was te zien dat de overheid er zelf aan meewerkt door bijvoorbeeld deze scholen ergens achteraf te bouwen in lelijke gebouwen op aftandse industrie terreinen.

0
17 streek

Mag ik het huidige VMBO gewoon waardeloos vinden?
Ja, dat mag ik.
https://www.komp-u-ter-hulp.nl/VMBO-b-kl-gl-tl/Te_lange_leerweg.html

0
18 in holland

@15 precies.
De LTS had een zwakke naam en dat moest veranderen. Daarom moest de mavo erbij.
Toen werd meteen gezegd: daarmee haal je (het nivo van) de LTS niet omhoog maar van de mavo mee naar beneden. De zwakste schakel bepaald het nivo...

De slimme leiders wisten beter...
En nu staat de volgende generatie nitwits te toeteren dat "men" het helemaal fout gezien heeft..

We kunnen de LTS wel voor-universiteit noemen maar dat veranderd niks aan het nivo.
Geld! Daar heeft men respect voor.
Betaal een handwerkvakman een fatsoenlijk loon dan komt de opwaardering van de opleiding vanzelf.

0
19 Aunti

@17
De LTS ken ik nog wel uit mijn jeugd.
Toch best wel een school voor technisch aangelegde mensen in die tijd,
electriciens, metaalbewerkers, lassers, allemaal heel goed betaalde banen die men er later voor kreeg met een LTS of een hoger HTS diploma.

Het is jammer dat het al een tijdje aan de gang is, die stigmantaties van deze scholen,
nergens voor nodig. Wie word daar nu wijzer van? De elite die de kinderen en ouders nog even een schop na geven als ze geen hoog studie nivo kunnen halen, alsof men een nietsnut is , wel, de grootste nietsnutten van deze planeet leiden deze onzin.

0
20 techcenter

@20 tja ooit las ik de reactie van een 16 jarig meisje met VMBO. Zij reageerde op zo'n elitaire moeder die er niet aan moest denken dat haar bloedje naar die vreselijke school moest. Nee zoonlief kreeg op de basisschool al bojlessen want zelfs Havo was eigenlijk nog te min.
Dat meisje somde een hele rij aan beroepen op die die moeder in haar dagelijks leven nodig had om haar leventje te leiden, van de cassiere tot de kapster en de loodgieter.
Maar het was vooral haar laatste zin die opviel: zij wenste dat de dame nooit ziek zou worden en afhankelijk voor hulp bij het wassen. Want, zo schreef zij, degene die dan uw kont komt wassen is ook zo'n verdomde VMBO-er.
Ik vond het een prachtreactie want het gaf precies aan wat het VMBO allemaal inhoudt.
Dat er veel beter kan en het de vraag is of die oude LTS en Huishoudschool nou echt moesten verdwijnen blijft de vraag maar dit neerkijken is totaal onnodig.

0
21 streek

@20 Tegenwoordi moet ieder kind leren, terwijl er genoeg kinderen zijn die veel beter met hun handen kunnen werken dan met hun koppie. Niks mis mee, wie wil er niet een goede electricien bijvoorbeeld? Nu raken veel kinderen gefrustreerd omdat er van hen wordt verwacht dat ze toch met het koppie gaan leren in plaats van met hun handen. Pure kindermishandeling in mijn ogen. Je geeft ze niet de kans om hun talenten te uiten. Het moet allemaal eenheidsworst worden.

0
22 gaulette

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
welofniet
D66-minister pakt vliegtuig naar Luxemburg ondanks klimaatambities - NieuwRechts.nl

Dat mens is helemaal geschift, zij is demissionair maar gedraagt zich alsof zij nog steeds heel belangrijk is.D66 heeft 15 zetels verloren maa...

zojuist geplaatst door welofniet

Weetal
Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

Ik heb me laten vertellen, dat dit jaar de zomerop een weekend valt.Beter kan het toch niet....

3 minuten geleden geplaatst door Weetal

Weetal
Ongebruikelijk veel sneeuw gevallen in Finland

Zoals iemand zei:De opwarming van de aarde laatnog even op zich wachten....

9 minuten geleden geplaatst door Weetal

Wedergeboren
Caroline Tensen vermoeid na lange werkdagen: 'Soms wel 4,5 uur!'

@2 "Van 8 uur s'morgens tot 5 uur s' avonds op de bouw werken. Dat is pas vermoeiend." Jouw onware beweringen lezen. Dat is pas verm...

10 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Bob Sleebaan
’Asielstroom wordt nog groter’

Engeland stuurt asielzoekers naar Rwanda!Top nu Nederland nog. Maar hier gaan we juist meer opvangen..... Gaaf land joh.......

13 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
Caroline Tensen vermoeid na lange werkdagen: 'Soms wel 4,5 uur!'

@2 @3 Steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit want er zijn altijd wel zeikerds die niet kunnen wachten om 'm eraf te meppen....

16 minuten geleden geplaatst door Bop

Biscanna
SCHOKKEND: CDC bevestigt dat er meer dan 1 miljoen extra sterfgevallen onder ouderen zijn geweest sinds de FDA het COVID-vaccin “goedkeurde” - Dissident.one

@13 Met alleen maar eenzijdig domlinks geneuzel, waar de meeste mensen nu wel doorheen kunnen prikken, trap jij er nog steeds in. Zal wel door j...

16 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Bop
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@162 Een heel tokkiegezin dus. Pfff.......

21 minuten geleden geplaatst door Bop

Graaier1000
Caroline Tensen vermoeid na lange werkdagen: 'Soms wel 4,5 uur!'

"Tegenover TROS zegt ze het volgende heftige verhaal. "Ik neem zo’n drie shows per dag op. Je staat drie keer per dag minstens anderhalf uur o...

23 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Botlleneck
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@167 Gewoon niet op reageren.Geen aandacht geven.Dan gaat het vanzelf weg....

24 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

NK. App
Home Made XxSex Story In Hindi VideoLatinatubePorn Safe FreeXxx Pictures OfXhamster ComwwwMia Khalifa BirthdayErin Moran NudeBlacked Skinny PornVideo Of Indian XxxSunny Leone And PornAllporncomic ComEorthotsWorldstarhiphop UncutBangoli Xx VideoMallu StripSleepingcreampieTightassesIce Spive PornSleeping Xxx VideosMom And Daughter Lesbian PornoRowen_babyNude Massge VideosFree Porn GameLeaked XxxWebtoon PornographiqueOnly Fans Famosas GratisNicki Minaj In PornHailey Rose XxxTamil Mother Sex With SonHermephodite PornChode PornPornos IncestesAnimations PornEcuadorian PornRaat Ki Rani Ka PhoolPunjabi Full Hd Sexy VideoIndian Actress NipslipTudhy PornNude Lingerie ModelingRevistas PornorElianis GarridoVeradijkmans NudeThevenusmarquezIndian Porn Video InFaze Rug NudesPornhub Talking DirtyLesbian Mother In Law PornHentais WebtoonJasmin JaeKate Beckingsdale NudeAlessia LunaXxx PohosBeautiful XxxxIndia NakedBaby Gemini XxxNude GamingAbigailratchfordnudeSybil Stallone OnlyfansJenni AngelManga Origin XXnxx JapaniXnxx Sexy BfSexy ProneXxx Hd VfWww Assam Sex ComXxx PondDewar Bhabhi XxXxx Mom JapaniFunniest PornosExtreme Hardcore PornsHottest Babe AnalKpopfapPorn XToga Himiko HentaiRouge The BathentaiStripchat ColombiansXx Vedio Hd18xxx HotGayhorse PornFutanaria HentiaAmreican Dad PornStep Daughter Porn VideosShadbase PornPornstar BestPuss YBrooke Hogan NakedTidecallernamiMom MilfxxxOriginal Aunty SexPornstars SnapchatXvideo XvideBazoocam ChatAntechinus HentaiXnxx ChetingBloodypornViolet Myers FartingGame Of Thrones PorneAmourath NudePorn Desenho GayNudistlogDanidanuelsSexci MoviYinyleon PornvideosFreeiphonesexAdulttimesSex Full SceneTiny TexiOlder Gay MenpornJapanese Wifr PornBrunodickemzSierraxrainEdd-202Marathi Xxx PhotoZaviel PornOmegle YoungBabuji Web SeriesBest Website To Download PornThai Ladyboy NudeStepsister HandjobSexy Porn Videos Free DownloadRissa2cute PornWhoreslutPregnat CamsAdultdvdempireVirtualpornCatroon PronDare TalorHot Poonam Pandey SexWhite And BlackpornHayden Panettiere LeakXtub ESoleil Moon Frye NudeItskaslol NudesSandra RomainSexy Video Kannada Sexy VideoGood PornstarsReaifecamSerenay Sarıkaya NudeDaddy's Lil AngelLusty CoupleCam4 MobileCogiendo A Mi ComadreBig Boobs Pornstar NameSnapsexPam Anderson PornForcefuck SisterGringing PornSex With Muslim ComJwww.