RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Fikse bezuinigingen bij NPO: volgend jaar 60 miljoen euro minder

Archieffoto

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft volgend jaar ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden. Er moet dus flink bezuinigd worden. De oorzaak is een daling van de reclame-inkomsten.

Minister Arie Slob schrijft aan de Tweede Kamer dat de gevreesde daling van de reclame-inkomsten bij de NPO 'helaas' doorzetten.

Bezuinigen op programma's

De NPO wil vooral bezuinigen op programma's, meldt Slob. Hij kreeg de bezuinigingsplannen van de omroepen voorgelegd. 

Voorat de omroepen het mes zetten in programma's, moeten zij eerst maar eens hun reserves aanspreken, waarschuwt de minister. Dat is verplicht. Slob denkt dat de NPO daaruit volgend jaar minstens 24 miljoen euro zou kunnen putten. 

Ook op de eigen organisatie kan wat worden bespaard. Verder hoopt de NPO een extraatje te verdienen met de verkoop van online reclame.

Bezuinigingsplan

De minister wil hoe dan ook met de NPO in gesprek over het bezuinigingsplan. Met de omroepen zijn afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over welk publiek zij moeten bedienen, en die afspraken mogen niet in de knel komen.

Slob houdt er rekening mee dat de reclame-inkomsten dit jaar nog meer tegenvallen dan gedacht werd, maar dat wil hij niet doorberekenen aan de omroep, omdat die al hard wordt geraakt.

De NPO heeft bezwaar gemaakt tegen Slobs besluit om het omroepbudget te verlagen. Een oordeel over dat bezwaar is nog niet geveld.