door Jeb in Wetenschap  ·  95 Reacties

  • 0
  • 1065x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@46 Of het nou afkoeling of opwarming is, en of dat nou komt door CO2 of iets anders (een meteorietinslag), de veranderingen in het ecosysteem gaan zo snel dat leven niet in de tijd heeft om aangepast te raken. Dus sterven ze uit. Zien we nu ook weer gebeuren: http://www.bbc.com/future/story/20121101-a-looming-mass-extinction
https://www.livescience.com/51280-the-new-dying-how-human-caused-extinction-affects-the-planet-infographic.html

En ja, ook de huidige opwarming door CO2 gaat daar een steeds grotere rol in krijgen.

0
51 dani

@49 China en India zetten vol in op hernieuwbare energie. En ook de VS gaat de doelstellingen waarschijnlijk gewoon halen (dankzij de staten, niet dankzij trump). Je kijkt ten onrechte alleen naar het Parijs akkoord.

1
52 Winston

@49 Dat is politiek en economisch falen. Doet niks af van de wetenschappelijke conclusies.

0
53 dani

@52 China zet ook vol in op kernenergie. Net als India.

1
54 Dune

@44 Dit is toch een grote grap voor je? Al die onzin blijven herhalen? TrololoOO

0
55 dani

@54 Niet-fossiel in ieder geval. Uiteindelijk is ook kernenergie niet hernieuwbaar. Maar het punt is dat blijven wijzen naar anderen, die zogenaamd niks doen, niet correct is, en op zijn minst nutteloos. De feiten veranderen er niet door.

0
56 Winston

@51 "En ja, ook de huidige opwarming door CO2 gaat daar een steeds grotere rol in krijgen."

Hoge CO2-concentraties hebben in het verleden nooit voor problemen gezorgd. En datzelfde geldt voor de toekomst.

3
57 Dune

@57 In het verleden waar geen mensen waren. Er waar ze niet zo plotseling veranderden.
Op geologische schaal en vanuit de Aarde gezien; nee, het zal geen problemen veroorzaken. Maar dat zijn niet de novo's waar mensen zich zorgen om maken.

0
58 Winston

@57 In het verleden behaalde resultaten zijn geen garanties voor de toekomst.

Bovendien ook niet waar:
"Over tens of thousands of years, increases in atmospheric carbon dioxide during the Permian period likely triggered severe global warming, accelerating species extinctions."
https://news.mit.edu/2011/mass-extinction-1118

"ur oceans are acidifying 10 times faster today than 55 million years ago when a mass extinction of marine species occurred."
https://thinkprogress.org/study-carbon-release-to-atmosphere-10-times-faster-now-than-56-million-years-ago-the-petm-a-time-of-17262ae48c94/

0
59 dani

@57 Het grote verschil is dat men toen niet als een idioot het regenwoud omver hakte, fytoplankton (de belangrijkste bron van zuurstof in de zeeën) toen niet gevaarlijk snel stierf en bomen niet verzadigd waren met C02. 3 dingen die nu wel het geval zijn overal op aarde.

1
60 Harry Kroepoek

@60 Het fytoplankton is de gevaarlijkste trouwens. Het is niet alleen de belangrijkste bron van zuurstof in de zeeen, maar gewoon de belangrijkste bron. Eén van de slechtste scenarios is dan ook dat de zuurstofgehaltes omlaag kunnen gaan.

0
61 Winston

@59 "...In het verleden behaalde resultaten zijn geen garanties voor de toekomst..." -- wel in wetenschap die immers tot ultiem doel heeft te voorspellen - dat is niet zo goed gelukt met die hypothetische kooldioxide-temperatuur relatie, of wel, dani?

6
62 Jeb

@62 Oh jawel hoor, tot in den treure. Ik denk alleen dat het niet aan jou besteed is. TrololoOOO

0
63 dani

@40 Toen was het ook nog best aan de warme kant. We zijn meer Pleistoceenwezens. (Raar eigenlijk dat het huidige interglaciaal als een nieuw tijdvak wordt gezien.)

0
64 Civ

@63 de correlatie temperatuur-kooldioxide is niet zo sterk als u companen hadden gehoopt - Vostok geeft te zien dat kooldioxide temperatuur volgt en op nog langere termijn is de correlatie ver te zoeken

6
65 Jeb

@61 Inderdaad plankton is inderdaad belangrijkste bron van zuurstof. Of wat dacht je van iets simpels als krill visjes. Die slaan CO2 op in hun poepjes en dat zakt naar de zeebodem, als die beestjes verdwijnen is het ook al helemaal mis. Al deze ellende komt samen over ongeveer 15-20 jaar en dan mogen mensen wennen aan lege supermarkten.

1
66 Harry Kroepoek

@14 Even een analogie.

De moleculen in de lucht zijn zo samengesteld dat er exact genoeg van alles inzit zodat we (dieren) adem kunnen halen. Als er ook maar één dingetje anders zou zijn, ook al is het 0,0000000000000001%, dan zouden we geen adem meer kunnen halen.

Dus, hoezo is 0,28% weinig?

0
67 Bluth

@64 Ja, klopt, of het Kwartair. Ik kom uiteraard niet net uit mijn tijdmachine zetten. *trekt gordijn dicht en kijkt schichtig om zich heen*

0
68 Winston

@62
In die zin dat de temperatuur nog sneller omhoogschiet dan in de donkerste scenario's bedoel je?

1
69 Chelimiah

@67 omdat die 0,28% alles is wat wij doen en theoretisch op nul kunnen zetten - blijft 99,72% over

4
70 Jeb

@70 Ja, en? Die rest hebben we nodig om te leven (zoals we nu gewend zijn). Het gaat om het surplus. Het is echt geen raket-chirurgie hoor.

0
71 Winston

@70 Ook al voegen wij er 0,01% aan toe, dan is al teveel. Het zal dan veel minder snel gaan als nu, maar het zou al teveel zijn. In het Engels noem je het een "delicately balanced system".

0
72 Bluth

@70 in mijn eerdere analogie: we willen onze 8,5m zeespiegel stijging ongedaan maken, niet de zeeen helemaal leegmaken.

Probleem is dat je het wel snapt, maar denkt dat je een bijzonder sterk (nep) argument hebt dat je kan gebruiken. Dat is niet zo.

0
73 Winston

@67 weet u wat er in duikboten wordt toegestaan qua kooldioxide?

3
74 Jeb

@74 Een duikboot is een gecontroleerde omgeving, slimmerd.

0
75 Bluth

@67 Zuurstof- en CO2 percentages hebben altijd gefluctueerd. Er waren tijden dat het CO2 aandeel tien keer zo hoog was en dat is door weelderige plantengroei omgezet in fossiele brandstoffen. Er waren tijden dat het zuurstofgehalte boven de 30% lag. Blijkbaar is de mens altijd al gevoelig geweest voor onheilsprofeten. Ook aan deze gekte komt een eind.

6
76 Dune

@76 ... Allemaal periodes zonder mensen of zoogdieren. Zelfs zonder dinosauriers.
Zuurstof 30%: insecten en geleedpotigen van meters groot. Carboon bomen slaan massa's CO2 op in onbereikbare koolstoflagen, massale afsterfte van soorten. Perm, plotselinge toename CO2, broeikasefect en volgend ijstijd, massale afsterfte van soorten.

1
77 Winston

@76 De theorie staat als een huis, al decennia. Zelfs de fossiele multinationals weten dat al veertig jaar ondanks hun niet aflatende (en helaas succesvolle) stroom aan desinformatie.
Ik ben ook kritisch over het gevoerde klimaatbeleid, maar het heeft geen enkel nut de theorie op basis daarvan aan te vallen. Daar zit het probleem namelijk niet. Integendeel zelfs. Kijkende naar de geschiedenis aangaande bijvoorbeeld loodhoudende benzine of de schadelijke gevolgen van roken, dan duurt het altijd zo'n 40-50 jaar voordat de waarschuwingen uit wetenschappelijke hoek ook eens serieus genomen worden. En ook daar zijn grootschalige commerciële en politieke campagnes gevoerd om het publiek in de tussentijd te misleiden.
De waan van stijgende beurskoersen en economische groei, van het politiek gelijk willen halen en de oren laten hangen naar de industriële lobby, dat is de gekte waar we ons druk om zouden moeten maken. Het ziet er namelijk niet naar uit dat daar vanzelf een einde aan gaat komen. Hoewel...

Kijkje in de geschiedenis: https://www.merchantsofdoubt.org/
Lezing:

0
78 dani

@77 Dus? Een mens kan prima functioneren bij hogere zuurstof en CO2 concentraties. Massale afstervingen gingen meestal samen met afkoeling. CO2-gehalte is altijd een gevolg geweest van klimaatverandering, met een vertraging van honderden jaren.

5
79 Dune

@79 Mensen misschien wel, maar hele ecosystemen? Alleen als ze ook genoeg tijd krijgen om zich aan te passen. Verder, zie @59 , nee en nee op de laatste twee.

0
80 dani

Bij de Perm-Trias massa-extinctie speelden andere factoren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Perm-Trias-massa-extinctie

3
81 Dune

@79
"Een mens kan prima functioneren bij hogere zuurstof en CO2 concentraties."
Puur een mens als organisme, ja, ik beweer ook niet anders. Alleen qua ecosysteem, voeding, politiek, gezondheid, dat zijn andere zaken.

"Massale afstervingen gingen meestal samen met afkoeling." - Perm-trias, "The Big Dying Off". De grootste tot nu toe, begon met een plotselinge stijging van CO2.

"CO2-gehalte is altijd een gevolg geweest van klimaatverandering, met een vertraging van honderden jaren." Nee, wisselwerking, samen met andere factoren, niet altijd volgend. En meestal een effect van duizenden tot miljoenen jaren.

0
82 Winston

@81 Andere als de mens? Goh.

Ja, op geologische termijn spelen meerdere factoren een rol, zoals plaattectoniek, verandering in de output van de zon, evolutie van nieuwe soorten (fotosynthese, cellulose). Maar in de laatste 150 jaar? De mens.

0
83 Winston

en toch is kooldioxide onbelangrijk - AGW aka MMGW is klets obv @4

4
84 Jeb

@76 Klopt. Dat alles is gekomen door geheel natuurlijk invloeden, je zou kunnen zeggen "ingeplant/rekening mee gehouden door Moeder Natuur". De CO2 die wij uitstoten is niet natuurlijk, geen rekening mee gehouden door Moeder Natuur.

0
85 Bluth

@39
@42

Je stelt dat er dus nooit een uitsterving heeft plaatsgevonden voor CO2 toename of door opwarming?

De moeder aller uitstervinden: de Perm-Trias massa uitsterving wil graag een woordje met je spreken.

Verder loont het ook te kijken naar episodes als het PETM of het midden-laat Devoon.
Ironisch genoeg had de mens zonder deze 2 waarschijnlijk niet bestaan omdat het leven zich aanpaste op deze moeilijke situatie die uiteindelijk tot ons hebben geleid.

In het midden-laat devoon daalde door ontbinding van organisch materiaal naar CO2 de zuurstofconcentratie zo snel dat sommige vissen de vaardigheid ontwikkelden om lucht te kunnen ademen: daarmee de basis leggende om op land te kunnen leven.

0
86 Pegasus

@30

Dus als ik het goed begrijp blijft je gehele argumentatie hangen op het punt: "maar de menselijke uitstoot van koolstof is maar een klein percentage van het aanwezige koolstof"

Dat is niet eens argumentatie te noemen, want hiermee toon je aan dat je bijvoorbeeld het principe koolstofkringloop of stralingsbudget niet begrijpt. Je kunt niet eens hard maken waarom de menselijke uitstoot niet voor opwarming zorgt.

0
87 Pegasus

@87 er zijn twee argumenten:

1) de mens kan maximaal 0,28% broeikaseffect reductie realiseren (volledig stoppen met stoken) -
2) de invloed van verdubbeling van kooldioxide op de temperatuur is maar 1ºC en dus niet de 2ºC tot wel 10ºC die het IPCC betoogt heeft in zijn scenario´s - NB. in dit tweede argument is de geldigheid van de IPCC modellen voor waar aangenomen ondanks signalen zoals @1

2
88 Jeb

@88

1) Zelfs als dat zo is dan moet ik je verwijzen naar het principe van het stralingadudget. De aarde heeft altijd al een broeikaseffect gehad. Bij een stabiel klimaat gaat er dan even veel energie onze planeer in als dat eruit gaat.
Als de mens dit een klein beetje sterker maakt, al is het maar met een paar watt/m2 dan warmt de aarde dus op: er wordt meer energie vastgehouden dan eruit gestraald wordt.

2) Dat is wat jij en een obscuur youtube filmpje op een kanaal specifiek voor conservatieve media berichten. aan zo'n bewering hecht ik weinig waarde.

0
89 Pegasus

Ik vraag mij af of de vele miljoenen kilo’s compléét onnatuurlijk 'ruimtepuin' (bestaande uit veel reflecterend materiaal) die in hoge snelheid om de aarde rondtollen, ook niet iets te maken kunnen hebben met de klimaatverandering.

2
90 Scorpio

@90 Lol. Als dat al iets zou doen, zou het voor afkoeling zorgen door weerkaatsing van het zonlicht. Ruwweg een factor 0,0000000000001% waarschijnlijk.

0
91 Winston

@88 Die 0,28% zijn 100% van de reductie die nodig is, namelijk 100% van de verstoring door menselijk handelen. Er is geen manier waarop je dat niet zou kunnen snappen, dus is dat herhalen van dat cijfertje/non-argument gewoon trollen op het moment.

0
92 Winston

@91 De weerkaatsing gaat niet alleen maar naar één kant, reflecterende deeltjes weerkaatsen ook naar elkaar en de reflectie schiet alle kanten op.

0
93 Scorpio

@93 Ok, ik speel mee. Een deel van het zonlicht dat onderschept is, wordt uiteindelijk toch naar de Aarde gereflecteerd, inclusief een miniem deel dat de Aarde anders gemist zou hebben.

Effect 0,0000000000002%

0
94 Winston

@88 1. Zie @20 , @4 is onzin. TrololoOOO

2. Dus je erkent dat CO2 toch wel invloed heeft? Excelsior!

0
95 dani

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

@3Het wordt financiëel nòg erger:Statushouders zoveel mogelijk naar hotels, ook zonder goedkeuring gemeenten - https://nos.nl/l/2514610�...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
De Jonge onderzoekt buitenlandse en Russische inmenging in Nederlandse publieke debat

@1Rond "contacten" met Rusland, maar ook China, zijn altijd al wild-west verhalen geweest. Er zijn echter op het geheel, maar weinigen, die è...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
Ernstig tekort aan 'pufjes' voor astmapatiënten: 'Nul tot twee weken op voorraad'

Schandalig dit weer.Gek dat deze "tekorten" alleen maar in Nederland spelen. Ook de prijzen van medicatie, zijn in het buitenland vaak goedkop...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

6 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@7 Dat is juist en dat komt door een oerdomme constructie. Aan elk mbo-diploma hangt een zak geld voor de school, zo’n 5000 euro dacht ik, maa...

7 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@6Dat laatste is maar al te waar.Wel is het MBO uitgekleed door telkens het niveau omlaag te halen.Wat trouwens in ons hele onderwijs ...

7 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

Er is altijd onderscheid m.b.t. educatie. Wie een doctorstitel heeft is opgeleid t/m het hoogste niveau in deze zin dat er niets anders meer is ...

7 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Weten jullie ook welke partijen niet getekend hebben tegen het antisemitisme deze week ?Het door de Turken bestuurde Denk en het door de Russe...

7 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Iedere keer weer over mijn ziekte beginnen zoals in @57 Wat ben jij toch een goor achterlijk stuk vreten ...

7 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Waar ben je nou met die gore vieze bek van je ?...

8 uur geleden geplaatst door Rinze

NK. App
Most Sex VideoEbony Crack Head PornSexes AmateursGay Porn StorisTatti PicsCctv Sex VideoAunt Cumming3d Porn ComjcsCuckold SitesPunjabi Xxx KandMika Tan PornJenna Jameson BlowjobTiktok Sexual VideosRoulettechatTits CummingNude Boy IndianCelina Powell BbcMom Porn HatSunny Leone Fuck HardSexi Pron VideoHeeljobsMost Popular Onlyfans CreatorsHitomiaXxx Video InanBlue Film Full MovieIndian Desi Sex XxxRoja Sex FilmPriya Rai Xxx VideoShakeela Sex XxxHot Pants SexStudentssexLeah Gotti SquirtLisa Sexy VideoHot Bhabhi XxxxSloppypussyKissing Lesbian PornPorn Amateur CougarQuadrinhos SexoTelugu Sex StoriesMetartworkOnline Porn HindiGaydaddyBad Masti XxxFatpussy LipsGia Vendetti PornKanker Sister PornEscort IrlLesbianporno.comDesi Hot Nude GirlsKailani Kai Pool Boy With His Dick OutOlga RoccoSexstreetTrios Mexicanos4chan OegSvscomivsDickgirlon MaleScarlett SnowNude Sexy Red HeadA.i. FutanariUllu Full VideoDusreMydesisexLorena GarciaEngland Ka Sex VideoGabbiecarter OnlyfansHumping A Pillow VideosPeggjng PornPoundcake PornZnzzPunjabi Hindi BfBrzzers FullEbony SquiringLaconejaaa LeakedBella Poarch TitsPorn U Tube VideoActrises PornoFree Beast PornCrazy PorneKeri SableMz BerlinSexy Tenn PornSkinny Latina NudeBackroom Casting Couch UpdatesFull Porn FilmsLesbian Porns MoviesNaked Anime GirlsIana PornSxey Video ComBree Olson PornMiguel Ohara PornWife Beach NudeAi Uehara AnalHentais SXnxx Big Boobs HdBeautiful Indian Girl FuckKamsutra Porn VideoCrystal Chase XxxSister And Brather Sex VideosNikita Dragun NudesToledo Skip The GamesDj Hannah BXxx Pron ImageWww Teen Pussy ComBhabhi Ko Pata Kar ChodaWarrior Cats PornChinese MasturbatBig Boobs Latina PornTranny PussyJessica Starling SimpcityVideos EoticosCarol ConnorsMia KhalifaxxxElianis GarridoAczd-135Nude Downs SyndromeBlack Porn SitesBrooke Lee Adams PornRomantic Couple Xxx VideosComics Porno3dSmothered And Fucked At The SleepoverFree Xrated PornYoypornClips 4 SalesDiaper-boisPornhuv GayNicole ManciniOily Sex VideoNude Beach PicEmilia98xxxAngelicaggxBrazzers BathroomMichelle Scott NudeNaked Old GranniesBig BoobfilmOlx Sex VideoSex Video KahaniSani Liyan VideoEormeTik Tok P OrnTickle ParadiseAnal ScatingPornhub StarsManuel Ferera ComApril O'neil Porn ActressVintage BbcPorn VomivJenna Fischer Sexy3moves.vomPorn ClgAbby Rao Naked