RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Erdogan lijkt al in eerste ronde herkozen in Turkije

Erdogan gaat stemmen Beeld © ANP

Turkije is naar de stembus gegaan voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Zoals verwacht ziet het er goed uit voor Recep Tayyip Erdogan. De huidige president lijkt er al in de eerste ronde zeker van te zijn herkozen te worden.

Na het tellen 80 procent van de stemmen heeft Erdogan ruim 54 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositieleider, Muharrem Ince, blijft op minder dan een kwart van de stemmen steken. Daarmee lijkt een tweede stemronde voor Erdogan niet nodig. Die zou er moeten komen op 8 juli als niemand een meerderheid had gehaald.

Meer dan vijftig miljoen Turken stemden vandaag voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Er is waarschijnlijk een recordopkomst van boven de 85 procent.

Al 16 jaar aan de macht

De verkiezingen draaiden vooral om Erdogan die al 16 jaar de macht heeft in Turkije. Nu hij ook deze verkiezingen lijkt te winnen, zit zijn macht in beton gegoten, zegt correspondent Olaf Koens. "Na het referendum van vorig jaar is de wet veranderd en kan hij na deze verkiezingen bijna regeren op decreet." 

Eerder op de verkiezingsdag onderstreepte Erdogan het belang van de stembusgang. "Op dit moment gaat Turkije met deze verkiezingen regelrecht door een democratische revolutie'', zei het staatshoofd.

Retoriek slaat aan

Koens onderstreept dat deze verkiezingen niet vrij waren. "De media zijn in handen van Erdogan en politieke tegenstanders zitten in de gevangenis." Waarom zoveel Turken op Erdogan stemmen? "Vergis je er niet in dat de retoriek van deze man aanslaat bij veel Turken." 

Ondanks dat heeft ook de oppositie een behoorlijke poot aan de grond gekregen, vertelt Koens. De uitslagen blijven de hele avond nog binnendruppelen.

Waar draaiden deze verkiezingen om?

Olaf Koens maakte voor de verkiezingen deze reportage.