RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Erdogan rekent op hoge opkomst bij verkiezingen

Erdogan begroet zijn aanhangers vandaag op de dag van de verkiezingen. Beeld © AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht een hoge opkomst bij de presidents- en parlementsverkiezingen in zijn land. "De deelname ziet er goed uit", zei hij na het uitbrengen van zijn stem.

Erdogan onderstreepte het belang van de stembusgang. "Op dit moment gaat Turkije met deze verkiezingen regelrecht door een democratische revolutie."

In één keer gekozen?

De verkiezingen zijn belangrijk voor Erdogan. Hij hoopt na deze verkiezingen nog langer aan de macht te kunnen blijven met een grondwetswijziging. Hij heeft een nieuw presidentieel stelsel geïntroduceerd dat het parlement naar de achtergrond drijft.

De oppositie lijkt kansloos, maar de verkiezingen worden wel spannend. Ze kunnen duidelijk maken of Erdogans imago te lijden heeft onder de problemen in zijn land, en of Turkije last heeft van 'Erdogan-moeheid'.

Gewapende mannen

De grote vraag is of Erdogan in één keer tot president gekozen wordt. Als hem dat niet lukt, komt er 8 juli een tweede ronde. Dat zou pijnlijk zijn voor Erdogan.

Ondertussen meldde de grootste oppositiepartij CHP onregelmatigheden bij stemlokalen in het zuidoosten van het land. In het district Suruc in de provincie Sanliurfa zouden gewapende mannen rondlopen en kiezers bedreigen. Verder zouden waarnemers worden tegengehouden.

Verkiezingen gaan over economie

Correspondent Olaf Koens geeft een rondleiding door een populaire buurt in Istanbul en legt uit waarom het belangrijkste onderwerp deze verkiezingen de economie is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Cruciale dag voor Erdogan: Turkije kiest president en parlement