RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nog even volhouden: volgende week wordt het echt zomer

Genieten van de zon op het strand in Scheveningen. Beeld © ANP

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar na het weekend krijgen we weer echt zomerweer. "Het zou zelfs kunnen dat het vier of vijf dagen boven de 25 graden wordt", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar.

Wie van zon houdt moet de komende dagen nog even doorbijten, maar daarna kan het genieten weer beginnen. "Het weekend valt tegen", zegt Kroon. "We houden lage temperaturen en bewolking, en in het noordoosten kan mogelijk een spat regen vallen."

Vanaf maandag warmer

"Maar vanaf maandag lopen de temperaturen op. Maandag wordt het zo'n 20 graden, dinsdag 22, woensdag gaat de temperatuur al naar de 24 graden en hoewel het daarna nog wat onzekerder is, zou het eind volgende week rond de 25 graden kunnen worden - met veel zon."

Een hittegolf zit er volgens Kroon niet in, daarvoor zou het vijf dagen warmer dan 25 graden moeten worden, waarvan drie dagen minstens 30 graden. "Dat halen we niet in De Bilt, waar het zo warm zou moeten zijn om van een landelijke hittegolf te spreken, maar ook regionaal verwacht ik dat niet. Vier of vijf dagen boven de 25 graden zou wel kunnen."

Dagenlang heet: zo ontstaat een hittegolf

De komende decennia zullen we er vaker mee te maken krijgen: hittegolven. Wanneer spreek je van een hittegolf? Jennifer Faber van Buienradar legt uit.

Dat het nu nog zo fris is, is te verklaren door de windrichting. "De wind komt nu vanaf de relatief koude Noordzee, maar die gaat draaien naar het noordoosten, zodat hij meer over land komt. Dat betekent dat het warmer wordt. Voor echt hoge temperaturen moet hij uit het zuiden komen, dat gebeurt niet. Maar de zon breekt komende week wel lekker door."

Bekijk hier hoe warm het nu is:

Meer op rtlnieuws.nl: