Dinsdagnacht brandden nog twee busjes uit in Noordwijk
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

'We hadden eerder moeten ingrijpen', erkent burgemeester Noordwijk

Noordwijk had eerder moeten ingrijpen om de reeks brandstichtingen begin deze maand te voorkomen. Dat heeft burgemeester Rijpstra gezegd op een bewonersbijeenkomst.

In de eerste week van juni gingen bij het winkelcentrum Rederijkersplein twee busjes van een school voor speciaal onderwijs, een vuilcontainer en een bouwkeet in vlammen op.

Op 8 juni greep de gemeente in en voerde een noodverordening met gebiedsverboden in voor een deel van de wijk. De politie kreeg verregaande bevoegdheden om mensen te fouilleren en auto's te doorzoeken. 's Nachts mochten hulpverleners en bewoners de wijk alleen in als ze zich konden legitimeren.

Enkele bewoners klaagden begin deze maand al dat de maatregelen van de gemeente "een beetje laat" kwamen:

Busjes branden uit in Noordwijk

Zondagavond is de noodverordening ingetrokken. In de periode dat die van kracht was, zijn negen mensen "van buiten" aangehouden.

De burgemeester stelde de bewoners gisteravond gerust: voor een deel van de "raddraaiers" duurt het gebiedsverbod nog tot 8 juli, voor een ander deel tot begin september.

Jongeren die in de probleemwijk wonen, hebben een "corridor" opgelegd gekregen waar ze langs moeten, op weg naar hun huis. "Als ze zich niet aan de regels houden en worden betrapt, is het OM aan zet", zegt Rijpstra tegen Omroep West. "Jongeren van buiten komen de wijk niet in."

Een projectgroep en een nieuw opgerichte buurtvereniging gaan met de gemeente plannen maken om de wijk leefbaarder te maken.

Advertentie via Ster.nl