Griekenland definitief uit Europees noodprogramma (nu.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Economie  ·  36 Reacties

  • 2
  • 407x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Mooi! Dan kunnen de Grieken vanaf 20 augustus beginnen met terugbetalen inclusief rente. Was ons toch beloofd?

3
1 rolstoeltje

@ 1 De rente heeft Nederland steeds keurig gehad.
Terug betalen van de hoofdsom zal erg moeilijk worden en zeer lang duren.
Griekenland is dan wel uit het noodprogramma, maar zal in ieder geval de komende 10 jaar onder curatele blijven staan van de EU.
De Griekse jeugd heeft nauwelijks perspectief in Griekenland en trekt massaal weg.
De jeugdwerkloosheid is nog altijd 47% en dat is een weinig rooskleurig vooruitzicht.
Komend jaar worden de pensioenen wéér gekort, ditmaal met 18%
Zou je in Nederland moeten proberen.
Het Griekse pensioen ligt voor de meerderheid ónder de 400 euro, terwijl de kosten voor levensonderhoud vaak duurder zijn als in Nederland.

1
2 Willem123

@2 volgens de statistieken niet hoor,

Griekenland plaats 41 living index 55.64
Nederland plaats 22 living index 73.03

Daarbij hebben de meeste Grieken geen woonlasten omdat het huis al generaties in de familie is, ze hoeven hun huizen niet of nauwelijks te verwarmen, energiekosten zijn dus veel lager.

4
3 mike45

@3

"De rente heeft Nederland steeds keurig gehad.
Terug betalen van de hoofdsom zal erg moeilijk worden en zeer lang duren.
Griekenland is dan wel uit het noodprogramma, maar zal in ieder geval de komende 10 jaar onder curatele blijven staan van de EU."

Er is ons steeds voorgehouden, dat we ook de hoofdsom terug zouden krijgen. Dat het zeer lang gaat duren; hetzij zo. Aangezien Griekenland onder curatele blijft van de EU, moeten we in EU-verband maar een vuist maken.

"De Griekse jeugd heeft nauwelijks perspectief in Griekenland en trekt massaal weg. De jeugdwerkloosheid is nog altijd 47% en dat is een weinig rooskleurig vooruitzicht."

Hoppa! Weer een stelletje economische vluchtelingen erbij.

"Komend jaar worden de pensioenen wéér gekort, ditmaal met 18%
Zou je in Nederland moeten proberen."

Nederlanders laten zich braaf naar de slachtbank brengen.

"Het Griekse pensioen ligt voor de meerderheid ónder de 400 euro, terwijl de kosten voor levensonderhoud vaak duurder zijn als in Nederland."

zie @3 .

5
4 rolstoeltje

@3 en @4 "de meeste Grieken geen woonlasten omdat het huis al generaties in de familie is"
Wel eens in Athene, Thessaloniki, Patras en andere grote steden geweest?
Al die flats gezien? Al jaren in bezit familie? Wat te denken van de vele huurwoningen?
Kul argument dus. Ja, op de kleine eilanden zijn er huizen in familiebezit, maar dat staat in geen verhouding tot voorgaande.
Geen stookkosten? Het kan behoorlijk koud zijn hoor, vergis je niet. Dit jaar veel sneeuw gevallen in grote delen van Griekenland, zelfs meer dan in Nederland afgelopen winter.
De meeste huizen zijn olie gestookt, ook de flats in de grote steden. Kost 1.30 de liter.
Boodschappen? Tussen de 10 en 15 % duurder dan in Nederland.
Onroerend goed belasting? Afhankelijk van de plaats van het huis tussen de 3,30 en 16, 00 euro de vierkante meter. Reken voor je eigen huis eens uit.
De BTW hier in Griekenland is 24% en 11% voor het lage tarief. Die worden volgend jaar waarschijnlijk wéér verhoogd .Vergelijk maar met Nederland, die klagen al als het van 6 naar 9 % gaat
Voor Mike, de statistieken kunnen mij gestolen worden; ik kijk dagelijks om mij heen en zie hele andere zaken.
Kom hier ook eens wonen als een Griek en ervaar hoe moeilijk het leven voor veel Grieken is.

1
5 Willem123

@5 Er zijn wel meer landen in de wereld die het een beetje moeilijk hebben, maar je kunt nu eenmaal geen geld uitgeven dat je niet hebt ook Griekenland niet. Die moeten de komende tijd gewoon op hun uitgaven patroon passen want anders word het nooit iets met dat land. Die zullen echt uit de schulden moeten groeien. Ik woon in Oekraine dus vertel mij niks van mensen en families die het moeilijk hebben, Daar heb ik voorbeelden genoeg van in mijn omgeving.

6
6 mike45

@6
Waar het om gaat bij deze EU-bobo's is, dat ze de zaken mooier voorstellen dan het is.
De Grieken zélf zijn er niet beter van geworden, al moet de meute daarvan wel steeds overtuigd worden.
Je kunt nu eenmaal de cultuur van arme zuidelijke en óók Oostbloklanden, niet gelijkstellen met het rijke Noorden, waar alles véél beter geregeld is rond pensioenen, belastingen, lonen e.d.
Als je dat denkt te kunnen doen, ben je verkeerd bezig.
De hervormingen die de Trojka aan Griekenland heeft opgelegd zijn te streng geweest. Dat heeft zelfs Lagarde (IMF) toegegeven.
In plaats van de strenge hervormingen wat af te zwakken, hebben de Grieken weer nieuwe hervormingen voor hun kiezen gekregen.
Dit kan natuurlijk nóóit goed gaan zolang de Grieken niet van hun schuldenlast afkomen.
De aflossingen mogen dan opgeschort zijn, maar de rentes moeten wél nog steeds betaald worden.
Het is in en in triest te noemen, dat dit allemaal gaat ten koste van mensenlevens.
De heren van de EU zal het verder allemaal een worst zijn.
Hun banken zijn (voorlopig) van de ondergang gered en daar is het allemaal om te doen geweest.

0
7 Dieke

Blijkbaar is alles, dat het Griekse volk/de Griekse staat bezat, al dermate vergaand versjachert door de banken-schuldeisers dat het niet meer loont.

1
8 Wendel

@7 er zijn twee keuzes:

1. Griekenland kan op eigen benen staan, met een sluitende begroting dat betekend dat ze tering naar de nering moeten zetten. Of ze doen dat niet maar dan zijn ze tot het einde der tijden afhankelijk van de andere EU landen en moeten die betalen voor het feit dat Griekenland op grote voet leeft.

5
9 mike45

@9
Dat zouden ze misschien wél willen, maar gezien de grote schuldenlast die als een molen om hun nekt hangt, zal dat op lange termijn uitgesloten moeten worden.
Lastenverlichting en minder strenger hervormingen, zou nog enigszins kunnen helpen, wil je het land niet verder de afgrond in duwen.
Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, zeker niet op de korte termijn.
Afgestudeerde jongeren trekken daarom massaal weg uit Griekenland, wat een verlies is voor dit land, dat er zo graag weer bovenop wil komen.
Doodzonde dat deze afgestudeerden niet hun eigen land er bovenop willen helpen.
Maar het is wel te begrijpen, want hoge salarissen zullen voorlopig in Griekenland, niet betaald kunnen worden...

1
10 Dieke

@10 Hoezo ze hebben nu een overschot op de begroting, ze groeien weer 3% per jaar als ze dit een aantal jaren volhouden is er niks aan de hand. Dan groeien vanzelf uit de problemen. Schuldverlichting helpt niet om de jongeren in Griekenland te houden. Daar voor moet de economie groeien en moeten er meer banen komen.

5
11 mike45

@11
U weet óók wel, dat zeker in dat soort landen een "overschot op de begroting" niet altijd reëel is te noemen. Zeker niet met een slecht draaiende economie.
Wat het land nodig zou hebben zijn investeerders, die destijds vertrokken zijn, dat die weer terugkomen om het land een boost te geven. Dat schept óók banen en werkgelegenheid, zodat jongeren niet massaal weg hoeven te trekken.
Vergeet ook niet, dat het land óók nog steeds met de problemen van de migranten kampt. Dát heeft óók de toeristenindustrie een klap toegebracht, een industrie waar ook de gewone Griek van kan profiteren als het weer goed gaat. Titnu toe is dat niet het geval.
Het is niet allemaal zo rooskleurig daar, zoals de EU ons wil doen laten geloven.
Ik kom wel eens in Griekenland en het is nog steeds kommer en kwel, zeker bij de Griek die part noch deel heeft gehad van de "geldstromen" en moet vechten voor een menswaardig bestaan.

0
12 Dieke

@12 : Het is nooit de fout van Griekenland geweest maar van Godman Sachs, die niet alleen hun, maar allerlei grote investeerders in de EU erin heeft geluisd met dezelfde truc. En die deden vervolgens alsof ze van niks wisten om zodoende Griekenland als frauderende hebberds te kunnen afschilderen, die zo graag bij de EU wilden.

Het zou me zelfs niet verbazen als de EU-kliek, de binnencirkel, heel goed wist van die misleidende verzekeringen en dat ze het expres hebben gedaan, US/Goldman Sachs zeer zeker, heeft het expres gedaan. om de EU-landen te verpauperen, op de knieën te dwingen, zodat ze een gemakkelijke prooi zouden zijn met lekker hongerige werknemers voor de multinationals, met hun TTIP.

Ook in de top van EU zitten er zeker weten gretige handlangers van het globalistisch neoliberaal machtsblok.

1
13 Wendel

@13
Ik weet dat veel mensen een hekel aan hem hebben (óók weer een doel geweest van Dijsselbloem), maar u zou de boeken van varoufakis eens moeten lezen.
Vooral "Adults in the room", over wat er zich zoal achter de schermen heeft afgespeeld, tijdens de Griekenland-crisis.
Dit geeft precies de spelletjes weer, waar u het over heeft.
Aanrader, evenals zijn andere boeken.

1
14 Dieke

@1
Daar zijn ze al lang mee bezig.
http://rijksbegroting.nl/2017/voorbereiding/begroting,kst225849_9.html
We krijgen al vanaf het begin rente. Maar sommige mensen vergeten dat wel eens te vertellen.

1
15 AJ74

@14
Varoufakis is gewoon een sukkel. Hij zou speltheoreticus zijn en vervolgens verkijkt hij zich op het EU gekonkel. Nou dan ben ik al klaar met iemand. Daarnaast heeft hij het Griekse Volk voorgelogen dat ze een keus hadden terwijl hij helemaal geen exitscenario hadden.
Dat mensen het nog opnemen voor een leugenaar die zich als een kind heeft laten piepelen. Daar snap ik niets van.
Griekenland heeft maar 2 problemen:
Corruptie
Inefficiëntie
De EU heeft geëist dat Varoufakis daar wat aan ging doen. Dat wilde hij niet. Hij wilde liever dat het Noorden altijd bleef betalen voor het Zuiden.
En daarom gaan de jongeren ook weg. In zo'n land wil je niet wonen. Als de Griekse politiek nu echt aan de slag ging, dan bleven de jongeren ook wel. Maar in een kansloos land wil je niet wonen. Vandaar ook alle gelukszoekers uit Afrika.

3
16 AJ74

@13
Vandaar natuurlijk ook dat Spanje, Portugal, Italië en alle andere EU landen zich ook van die truc bedient hebben? Vandaag ook dat alleen bij het euroland Griekenland de crisis zo lang en zo diep was. Dat heeft niets met GS te maken, maar alles met de Griekse mentaliteit en cultuur en dan vooral van de politiek. Luie hebberige mensen zijn een makkelijk slachtoffer van GS en consorten. De gelegenheid maakt de dief. Ook hier.

2
17 AJ74

@17
U gelooft de verhalen van leugenaars Merkel en Rutte liever, dan van iemand die opkomt voor zijn burgers?
Jammer, dat u de échte waarheid niet wilt horen.

1
18 Dieke

@18
Jammer dat u de echte waarheid niet wilt horen. Rutte is een leugenaar, maar Varoufakis is nog erger. Die is een incompetente leugenaar. Toen Varoufakis weg was, werd de weg omhoog ingezet in Griekenland. Prutsers zoals hij hebben dat land aan de rand van de afgrond gebracht en u verdedigd dat. U draagt bij aan de verdere ellende in Griekenland.

2
19 AJ74
20 Dieke
21 Dieke

@20
Wat wilt u met dat linkje?
Moet ik een voorbeeld geven van het onbenul van het linkje? Of weet u het zelf?

3
22 AJ74

@21
Bij dat linkje is bijna geen beginnen aan het weerleggen van de onzin. Maar ik wil het wel doen als u wilt luisteren.

3
23 AJ74
24 Dieke

@23
Laatste link is een pittig verhaal, maar geeft wel aan, wat voor bedenkelijke "spelletjes" er vanaf het begin af aan zijn gespeeld door het IMF, de ECB en de Euroleiders rond de crisis met Griekenland.

0
25 Dieke

@25
Serieus, los van de slechte vertaling is het een beroerd stukje schuld afschuiven van de Griekse politiek waarin alleen mensen trappen die de materie niet begrijpen. Dit is al zo vaak weerlegt.

3
26 AJ74

@26
Weerlegt u dan eens met feiten, wat er niet waar van is?

0
27 Dieke

@27
Waar moet ik starten? Als u niet direct ziet dat het onzin is, dan ontbreekt iedere basis van het hele Griekse verhaal. Ze beginnen met ontkennen dat de overheidsschuld het begin van het probleem was. Terwijl dat feitelijk wel zo was. Griekenland kon niet meer tegen normale rentes op de markt lenen. Griekenland had ook gefraudeerd met de cijfers. Ziet u daar iets van terug? Dat de private schuld zo kon oplopen is ook de fout van de Griekse politiek, ze hadden daar regels voor moeten stellen zoals in Nederland de AFM dat doet.
Maar het is makkelijker als u zegt welke alinea ik onderuit moet halen, anders moet ik de hele verhalen van toen weer naar boven halen.

Uiteindelijk is het leven vrij simpel, efficient werken wordt beloond waar ook ter wereld.

0
28 AJ74

@28
De fout is geweest, dat Europese banken geld zijn blijven lenen aan Griekenland tegen torenhoge rentes, terwijl dat eigenlijk niet meer mocht, omdat Griekenland dat nóóit terug kon betalen. Ze hebben dat tegen alle regels in tóch gedaan, waardoor Griekenland nog verder achterop raakte.
Eigenlijk zou je die banken moeten bestraffen die dat hebben gedaan. Maar nee, men vond in de EU dat het nodig was om die banken financiëel overeind te houden, terwijl dat eigenlijk óók niet mocht volgens de nieuwe bankenregels.
En zie hier de dilemma's waar de EU voor stond.
Banken mochten niet meer met Europese gelden en geld van de belastingbetaler gered worden en aan de andere kant Griekenland die aan de afgrond stond en de noodlijdende banken niet meer kon terugbetalen.
Die banken moesten hoe dan ook gered worden, anders kwamen andere Europese banken in de problemen.
Dus werd een "deal" met Griekenland bedacht, vom alle regels te kunnen omzeilen.
Ik zal niet in alle details treden, anders wordt het te ingewikkeld, maar het kwam er op neer, dat Griekenland zogenaamd geld kreeg, maar dat dit geld bedoeld was om de leningen en rentes bij de banken in te lossen.
Daarbij is de Trojka in het leven geroepen, die strenge hervormingen van Griekenland eistte, als "bewijs van goed gedrag" om de geldstromen (miljarden!) te kunnen krijgen.
Hadden ze dat namelijk niet gedaan, San was Griekenland failliet gegaan en had iedereen naar z'n geld kunnen fluiten net als kers op de taart een bankencrisis in héél Europa.
Dàt mocht nimmer gebeuren, vandaar dat ze deze constructie bedacht hebben: met geld van de EU (belastingbetaler), zijn Europese banken overeind gehouden, regen alle geldende regels in.
De gewone Griek heeft niets van die gelden gezien, behalve dat alles duurder is geworden, dat de pensioenen al 3x zijn verlaagd, dat de werkloosheid is gestegen en de belastingen fors zijn verhoogd.
Niets dan ellende, mensen worden uit hun huizen gezet en het aantal zelfmoorden is nog nóóit zo hoog geweest.
Met dank aan de EU-bobo's, die alleen maar denken aan het belang van banken en hun onfrisse praktijken.

0
29 Dieke

@29
U weet echt helemaal niets van het verhaal he? Griekenland kon juist door de fraude, waardoor ze in de euro kwamen tegen absurd lage rentes lenen omdat er geen wisselkoersrisico meer was en de banken erop rekende dat Griekenland niet zou mogen defaulten in de euro. Toen de fraude uitkwam, toen wilden de banken inderdaad niet meer lenen tegen lage rente. De Grieken wilden nog steeds lenen, maar konden die rente niet meer betalen.
De banken hebben circa 50 miljard afgeschreven op de vorderingen aan Griekenland. Griekenland mocht ook defaulten, maar dat wilden ze zelf niet. Vervolgens hebben de eurolanden tegen de regels in de Grieken gered. Maar dat kon alleen als de banken ook overeind bleven. Het was namelijk niet bekend waar het risico lag van de Griekse staatsobligaties door de CDS'en e.d. Ook de europese leiders wisten niet wie uiteindelijk het risico van de Griekse staatsobligaties droeg. Dat was domweg niet bekend.

En ik treed graag in details. Van al het geld dat Nederland leent, gaat 100% naar aflossing. Tot voor kort was dat 97-98%. Bij de Grieken was dat lager, maar zo'n 90-95%. Dat is zoals het werkt. De Grieken hadden vanwege de lage rente voor kortlopende leningen gekozen. Hierdoor moesten ze ook weer snel aflossen. Weet u wel iets van openbare financiën?
Oorzaak van de crisis is de corruptie en inefficiëntie. De EU heeft geprobeerd daar wat aan te doen ondanks dwarsliggen Grieken. Het pakket waar de Grieken nee tegen zeiden, stond vol van maatregelen, als het aanpakken van de reders, het aanpakken van belasting ontduiking en het aanpakken van corruptie. De Grieken wilden niet.
Als je er een zooitje van maakt, dan kan je niet iemand anders de schuld geven die zegt dat hij je maar een beetje wil helpen, maar dat je de zooi toch echt zelf moet oplossen.

Maar u bent totaal misleid door de propaganda. Banken zijn slecht en Grieken zijn zielig. En ja, banken zijn slecht, maar vooral bij domme en hebzuchtige klanten. De arme Griek is ook zielig, maar ze hebben wel samen een systeem van corruptie, inefficiënte en clientilisme in stand gehouden. Ze moeten eerst naar zichzelf kijken en dan naar anderen.
Uiteindelijk gaat de EU praktisch nog een groot deel van de schuld kwijtschelden, maar gaan de Grieken daar ook dankjewel voor zeggen? Ik denk het niet. Ze krijgen ieder jaar 4 miljard van de EU gratis, Komt daarvoor dankje wel? Ze zijn geholpen door de EU, terwijl niemand anders het meer wilde. Enz. enz.
Maar u heeft waarschijnlijk nooit openbare financiën bestudeert, dus geen idee hoe het werkt. Ik kan het u ook niet kwalijk nemen. Maar verdiep u eens echt in de materie voordat u zo stellig op basis van andere meningen een standpunt inneemt.

2
30 AJ74

@29
Of om het simpeler te zeggen. Veronderstel, u heeft financiële problemen, de bank wil u uit uw huis zetten om schulden te innen. Als ik dan langskom en de schuld van de bank overneem en u het geld leen tegen een lagere rente zonder u uit huis te willen zetten.
Wie heb ik dan geholpen? U of de bank of allebei?
Volgens u heb ik dan alleen de bank geholpen.
En natuurlijk kan Griekenland niet uit zijn huis gezet worden, maar zonder geld wordt het daarna toch knap lastig, want dan kan je helemaal de pensioenen niet meer betalen. Of je moet een primair overschot hebben, precies wat de EU wilde zodat Griekenland niet meer afhankelijk zou zijn. Daarnaast, waren de Griekse banken de grootste schuldeisers, dus zouden die failliet gegaan zijn en daarmee veel Grieks spaargeld verdwenen en de economie een nog grotere duw gehad hebben, waardoor de belastinginkomsten nog verder naar beneden gingen.
Als u dit al erg vond, wat het ook was, dan moet u zich voorstellen dat zonder de EU het dubbel zo erg geweest was.

0
31 AJ74

@31
Ja hoor, ik weet er best iets van af.
Omdat ik er iets van af weet, weet ik óók dat Goldman Sachs, u dan wel bekend, een héél kwalijke rol in het geheel heeft gespeeld en er bewust aan heeft meegewerkt, de bewuste leningen aan Griekenland te verdoezelen. En niet alleen dat alleen.
De uitzending van destijds tegenlicht geeft daar een goede uitleg over en óók hoe er is gesjoemeld door deze bank, waardoor de schuldenlast voor de Grieken steeds groter werd.
Waar het mij en veel anderen om gaat, is dat er op hoog niveau, zulke smerige en achterbakse spelletjes worden gespeeld, in de bankenwereld en op Europees niveau.
Dat daardoor landen tegen een faillissement aanlopen en banken daaraan grof geld verdienen door zo'n land uit te buiten, is meer dan erg te noemen.
Dat vervolgens in de EU daar schimmig over wordt gedaan en er allerlei constructies worden bedacht, om die banken te redden (die geprofiteerd hebben van de ellende van anderen) , is des te kwalijker te noemen.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2011-2012/goldman-sachs/goldman-sach-en-de-griekse-deal.html

0
32 Dieke

@32
Natuurlijk heeft GS een heel kwalijke rol gespeeld. Maar de Griekse overheid heeft die bank wel zelf ingehuurd. De achterbakse spelletjes komen vooral van Griekenland en GS. Het default van Griekenland is in eerste instantie aan Griekenland te wijten. En dat mis je helemaal in het verhaal over het ontstaan van de crisis van de zogenaamde commissie van Griekenland.
De banken hebben ook 50 Miljard!! afgeschreven op Griekse vorderingen. Dus los van GS hebben de meeste banken alleen verlies geleden op Griekenland.
Mijn punt is dat de fans van Griekenland/Varoufakis de schuld overal neerleggen, bij banken, bij de EU maar niet bij Griekenland zelf. Terwijl de Griekse politiek/Elite en iedereen die dat systeem in stand gehouden heeft, wel degelijk hoofdschuldige is. De EU is juist de enige partij die het redelijk gedaan heeft voor zover je dat kan beoordelen.
Genoeg mensen die roepen dat de EU met meer geld had moeten strooien, maar ja, Sinterklazen is makkelijk, maar dat heeft voor Griekenland nog nooit gewerkt.

0
33 AJ74

@33
Écht redelijk is de EU niet geweest met die strenge hervormingen. Dat heeft Lagarde en zelfs Dijsselbloem al toegegeven.
Door deze te strenge hervormingen, kweek je geen vertrouwen bij de burgers, die zich nóg meer zullen afzetten tegen deze hervormingen, waardoor corruptie niet verdwijnt, maar in stand blijft.
Dat heeft ook met de cultuur van die landen te maken, dat verander je niet een-twee-drie door een maatregel uit Brussel.
Dat duurt jaren voordat je zo'n systeem uitgeband hebt.
Hetzelfde speelt in het arme zuiden van Italië waar de invloed en de macht van de maffia nog steeds groot is.
Zwart werken, vooral in de bouw is daar de norm. Belastingen kunnen moeilijk geïnd worden, omdat er geen geld is.
De nieuwe regering wil dat systeem veranderen en doet daar pogingen toe, om dát te veranderen.
Maar óók daar gaan haren overheen.
Zulke "systemen" verander je niet van de een op de andere dag. Óók Brussel kan dat niet.
Dáár zouden politici zich eens meer rekenschap van moeten geven, voordat ze maatregelen nemen, of geldstromen beschikbaar stellen.

0
34 Dieke

@34
Tsja, wat had Brussel dan moeten doen?
De geldkraan vol openzetten werkt niet, dan maak je het alleen maar erger. Niets doen, had ook tot een humanitaire noodsituatie geleid. Als de Grieken met een goed en eerlijk plan gekomen waren, dan hadden ze meer geld gekregen. Er lagen en liggen miljarden van de EU op de plank voor Griekenland. Gratis geld, alleen moet dan wel controleerbaar zijn waar het naar toe gaat.
Zoals u zelf zegt, is het onmogelijk om die cultuur snel te veranderen, dan kan je alleen maar zo weinig geld als mogelijk aan de corrupte elite geven. Dat heeft de EU ook gedaan. De politieke speelruimte om ruimhartig geld weg te geven was er ook niet.
Dus gezien de situatie verdient de EU een 7,5 voor de oplossing. Niet ideaal, maar kon ook veel slechter.
En nog steeds ontbreekt het bij de Grieken het besef dat de EU redder is en niet de boeman. Dat is de eigen corrupte elite, die nu onder druk van de EU en euro eindelijk de levensstandaard van de bevolking moet gaan verhogen in plaats van de eigen zakken te vullen.

0
35 AJ74

@35
We hebben hier verschillende meningen over en dat mag.
Ik kijk meer naar het "gerommel" en "gekonkel" wat banken en politici doen, maar zeker óók naar de menselijke kant van deze crisis.
Daar komt gelukkig wat meer aandacht voor.
Het feit dat wij hier een discussie over hebben, is al positief te noemen.
Bedankt in elk geval voor uw uitvoerige insteek, óók al sta ik hier niet helemaal achter.

0
36 Dieke

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Vageali6888
Blamage voor Rutte en Ollongren: "Het Oekraïense F-16-trainingsprogramma is mislukt", zeggen de Fransen - Dissident.one

@77Nee, er was op vrijwel alle punten overeenstemming ... en toen reisde Johnson naar Kiev..Zie @21 en @29 wat de Oekrainse onderhandela...

1 minuut geleden geplaatst door Vageali6888

Malinois
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

@53Klopt.Maar het lijkt me niet wenselijk.Hier in Nederland is het de taak voor de overheid/politie.Ik zie het nu niet meer zo vaak ...

1 minuut geleden geplaatst door Malinois

Biscanna
Game on! Welke spelcomputer past bij jou? - DIWMOTZ

Dat blijft toch echt de commodore 64. 😎...

2 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Hendrianus
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@8 Zeker een groot verschil tussen een blokkade van de A12 of de A10 instellen. Ben benieuwd welke tactiek het deze keer wordt....

2 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Graaier1000
Offtopic

"Beetje vreemd, om mij de schuld te geven van het vertrek van Olivia. Ik heb het steeds en altijd voor haar opgenomen, toen jij het nodig vond, ...

2 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

DikkeTor
Game on! Welke spelcomputer past bij jou? - DIWMOTZ

Doe mij maar een PC met een goeie videokaart en heel veel ram :) niet eens om spellen mee te spelen xD...

4 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

Wedergeboren
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

   Ach ja, waarom ook zou je het vergemakkelijken voor mensen om zichzelf te zijn ... ...

5 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Schildpad
Gezelligheid op het station van Belgische Geel: 50-tal gezellig aan het matten

Allemaal Antellianen ja, maar niet heus XDDit zijn de zelfde mensen van geweld in de trein, in de bus, in de bushalte, in het winkelcentrum, i...

7 minuten geleden geplaatst door Schildpad

wildersfan
Grote plannen voor waterstof lopen spaak

Mja... een waterstof fabriek. Mja... weer dat alles of niets gedrag. Dat extreme... Ik heb het daar niet zo op....

13 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Marrie1
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

Niet verkeerd gezien de bizarre ontwikkelingen dat iedereen naar believen maar een gender kan kiezen....

15 minuten geleden geplaatst door Marrie1

NK. App
Mallu MalayalamNike PornH 動畫Best Blonde Porn StarsPaja RusaBig Black X VideoNewly Married Couple First NightMoms Who SquirtValorant Cosplay PornPornô FlashMouth SexYukayams OnlyfansFree Big Tittie Porn80s TitsChubby Bunny PornIndian Nude ModelOklahoma PornNude Women YogaAmature Latina PornSexs Hot MomKristi LacroixTamil Sex FuckMylf HdBbw MasterbationLatina Porn SquirtLeebian PornWww Youjizz ComcomBlack Couple PornAsianmassageXnxx Com GayFuck GameChinese FemdomHentai Adult VideoXhamsterfreepornтранс порноKev And CeliDesi Man SexHotgangbangAdult Movies XxxSierra Ky NakedStepdad PornShofia DeeGand SaxPornos Blacks GratuitsSexy Older Nude WomenDia ZerviaWorship KinkDesi Xxx Video Free DownloadPorn GbTeens Teasing PornNude CosplaScat Porn GayVelamma ComicsPorn Indian GfPorn Videos Co InAlbela Danger PornHanna Owo NudeThreesomesFree Sexy ChatHot Actress MmsSunny Leone Porn StarDestiny Dixon PornEgg 2025 BbcBhad Bhabie Leaked OnlyfansDeepnudwTamil XnxnCelebritypornstarsBug NudeNew Mms Sex VideoX Video Japanese WifeOrgy Is The New BlackDeep Penetration SexNudetiktoksHondi Porn VideosSexmex CastingPorn OlfHot Sex Videos In TamilBusty Ebony NudePorn Ass FuckWww Hd Love Sex ComAngela White Mia MalkovaBridgette KerkoveMiriam Giovanelli NudeGerman Goo GirlesYouthlust.Missax FullCogiendo Con Mi ComadreSexyvideiSexy Girl UndressingTamil Xxx Blue FilmWife Wants GangbangedOld Young PornNeymar NudeShyla JenningStep Mom Full Hd PornSimson NudeMissiinary PornSavita Bhabhi Video ComDoctor Sex Video Doctor Sex VideoIndian Aunty Porn VediosFree Mom PronGia Derza TwitterFreee Porn GamesXdesi MobiSex Video Chinese MovieHot Malkin SexHood Hoes PornFoto PornograficasSexy Teacher Xxx VideoTamil XvideoCurvy Sharon PornHottest Only Fans LeakedDelhi Local Sex VideoAlyssa Sorto NudeTamil Xxx MovePornography KenyaPhatass LatinaPornhub ThongHqppornerPorn Best Free SiteSouth Indian Hot MovieFemdom FeetIndian Sex Vidoes ComTarzan X FullValentine XnxxAmatures Gone WildPorn Black LadysChinese Teen MasturbationFap.barPor HubMelissa Beniot NudeHot Nurse XnxxLong Porn GifsBlack Male NudeBox Truck Sex Full VideoNorth Indian X VideoRedgifaAaian Street MeatSuhagraat MmsWeb Series B GradeBodybuilding Porn GayVrporno.comBiqlrJogo.de.sexoDesi Home XnxxDylan OhoenixAnxxPornography TvBokep Model IndonesiaBackroom Couch Casting.com