DE WERELD NU

Italië, Duitsland, EU-minitop

Italië, asielmigratie, heen-en-weer

Italië dreigt de EU-minitop te boycotten, bericht de NOS vandaag paniekerig. Maar zoals vaker mist de staatsomroep de achterliggende problematiek met een mijl. Èn dat de reden voor deze mini-top is, dat Angela Merkel probeert in het zadel te blijven als bondskanselier van Duitsland.

De minitop van zondag
Formeel gat de minitop aanstaande zondag in Brussel over de asielmigratie. Over herverdeling van asielzoekers en enige reparaties aan het Verdrag van Dublin (waaraan nu niemand zich houdt). Maar wat de meeste commentatoren weigeren te benoemen is dat het er vooral om gaat om Angela Merkel in het zadel te houden als Duits bondskanselier. De situatie in Duitsland is weliswaar twee weken politiek bevroren, maar de rotting zet zich unverfroren voort. Als Merkel niet thuis komt met een overeenkomst van de hele EU staat vast dat ze maar beter helemaal niet meer thuis komen moet. Zèlfs met een deal aanstaande zondag is dat hoogst onzeker, maar dat schetste ik gisteren al. De ‘tussendeal’ van Mercron riep in Duitsland al boze reacties op bij de CSU. Maar dat is in lijn met die eerdere analyse.

Italië
Maar vooral Italië ligt nu plotsklaps dwars. Daarvoor zijn een scala aan redenen, en dat maakt dit een heel serieus probleem. Italiaans premier

Conte kan zich vooral niet vinden in het uitgangspunt dat migranten worden teruggestuurd naar het eerste land van registratie. Dat pakt voor Italië slecht uit, omdat daar heel veel migranten aankomen. “Conte wil daar meer flexibiliteit in, zodat niet elke migrant weer naar Italië wordt teruggestuurd, en er zo automatisch een betere verdeling ontstaat”
(..)
De premier wil aanpassingen in het ontwerpakkoord. Marghadi (NOS-correspondent Italië, H.): “Conte heeft gezegd: als ik naar Brussel moet om dat te tekenen, kan ik me net zo goed het geld van de reis besparen.”

Hoop versus gebeurtenissen
We zien hier overigens een tweedeling in de analyse, maar dat is gezien alles wat hiermee samenhangt niet vreemd. De mensen die dit los willen zien van de Duitse regeringscrisis hopen sowieso op een andere oplossing dan reëel lijkt. Maar dat die hoop ijdelheid is kunt u tussen de regels door wel degelijk zien.

“De minitop is er eigenlijk om de zorgen van vooral Italië te bespreken. Het is dus ook in het belang van Italië om mede te bepalen wat er gaat gebeuren. Dit is wel een signaal van de Italianen dat er echt naar hun eisen geluisterd moet worden.”
Een Italiaanse weigering om naar Brussel te komen zou een grote tegenvaller zijn voor de Europese Commissie, die hoopte zondag op een informele bijeenkomst de kou uit de lucht te nemen rond de migratiecrisis. Eind volgende week wordt daarover een officiële top gehouden in Brussel.

En hier zien we de tijdlijn uitgespeld zonder haar te noemen: Het is namelijk verre van zeker of op die top eind volgende week Angela Merkel Duitsland nog vertegenwoordigt. Het is de dag voor het aflopen van het CSU-ultimatum aan de bondskanselier, en als men er dan in Duitsland nog niet uit is hoeft Merkel echt dat weekend niet naar Brussel te gaan, omdat een dag later haar regering toch bij het oud vuil staat.

Italië (reprise)
Er is overigens nòg een uitstekende reden waarom Italië het hier heel hard speelt. Als de minitop mislukt slaat dit de hoop van Merkel de bodem in er een breekijzer mee te verwerven om de coalitieproblematiek in Duitsland op te lossen. De zittende Italiaanse regering heeft al eens vaker laten merken deze bondskanselier te beschouwen als een van de grootste problemen voor Italië. Mede haar val te bewerkstelligen zonder daarop te kunnen worden aangesproken is het equivalent van een politieke natte droom. Die situatie zullen de Italianen ten volle uitbuiten. Als Italië komt zal Merkel daar een prijs voor moeten betalen.

Afrikaanse opvang?

Het Frans-Italiaanse plan om ergens (in Afrika of in zielig en arm Europa) een grote opvangfaciliteit voor migranten te openen is ook nog niet verder dan als algemene gedachte. De Telegraaf berichtte vandaag dat ook de EU daarvoor in Afrika nog geen gehoor gevonden heeft .


Meer lezen over de Merkel-crisis, Duitsland en haar verkiezingen en de CSU, onder andere de analyses eerder deze week? Op VoL vindt u dat.

6 reacties

  1. Juanito schreef:

    Dit thema, dat al meer dan 30 jaar, met een stijgende intensiteit steeds maar niet adequaat geregeld kan worden, zal ook het komende weekend niet afgetikt worden. Op z’n best weer een waterig compromis waar niemand eigenlijk iets mee kan of blij mee is. Italië kan beter een lijn trekken met de meer gelijkgestemden in Europa. Het redden van van de Merkel merrie past niet in dat plaatje. Kan frau pferd na afloop meteen doorreizen naar haar vluchtadres in Paraguay, i.p.v. Duitsland. Duitsland en de rest van Europa wil niet verder vergiftigd worden.

  2. Erik schreef:

    Als Rutte slim is verlost hij zich van het politieke lijk van mutti en sluit hij aan bij Seehofer en kurtz, torpedeert hiermee de as Parijs Berlijn en daarmee de transferunie .
    Dat zou op die manier niet eens zijn EU baantje in het gevaar brengen, met slechts Frankrijk en Spanje tegen.

  3. reageerbuis schreef:

    @ Erik,
    Als volgeling van Coudenhove-Kalergi zal hij dat naar mijn mening niet doen!

  4. Erik schreef:

    Hij is en blijft een liegende opportunist, intelligent genoeg om van positie te wisselen.

  5. Cool Pete schreef:

    Hopelijk, houden Italia, en Seehofer, eindelijk eens de poot stijf.
    Dit komt overeen met het standpunt van de meerderheid van de kiezers in de landen
    in die “EU”.

    En, wat mij betreft :
    Grenzen dicht; geen illegale immigratie.
    Alle illegalen terugzenden.

    Nexit !

  6. Carthago schreef:

    Een miniplot over een maxiflop , de immigratie.Ik blijf van mening dat drie kinderloze premiers mergel, de macreel en de horrorclown , geen enkele mening mogen hebben over de “toekomst”van de eu wegens onwetendheid.Ze moeten gewoon oprutten .