RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Misbruik op bestelling: politie redt 18 kinderen uit onlineseksnetwerk

Beeld © RTL Nieuws

De afgelopen dagen zijn achttien Filipijnse kinderen uit een onlineseksnetwerk gered. De kinderen, van wie de jongste vijf maanden oud is, werden door hun familie aangeboden voor onlinemisbruik.

Mensen die inlogden op het netwerk, lieten de kinderen op bestelling misbruiken. Zij gaven via chatgesprekken aan wat zij wilden zien, spraken een prijs af en konden het misbruik vervolgens via de webcam rechtstreeks bekijken.

De kosten zijn gemiddeld tussen de 15 en 20 euro. Onder de kopers zijn ook Nederlanders. De informatie die tijdens de onderzoeken over hen is verzameld, is aan de Nederlandse politie gegeven. Of er al aanhoudingen zijn verricht, is niet bekend.

Ook rol Nederlandse politie

De kinderen konden worden gered door samenwerking tussen de Filipijnse, de Nederlandse en de Australische politie. Bij vijf verschillende onderzoeken was de Nederlandse politie-liaisonfunctionaris in Manilla betrokken.

Hij is speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme op de Filipijnen. Ook een medewerker van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid werkte ter plaatse mee.

'Normaalste zaak van de wereld'

De onderzoeken leidden ertoe dat op verschillende plekken in het land kinderen konden worden gered uit misbruiksituaties. Zo haalde de politie in het noorden van de Filipijnen vijf kinderen uit een woning die door hun ouders en grootouders werden aangeboden voor online seksshows. De kinderen waren tussen vijf maanden en twaalf jaar oud.

De Nederlandse liaisonfunctionaris in Manilla Farid El Hamouti zegt geschrokken te zijn van het gemak waarmee mensen seksshows kunnen kopen: "Het is allemaal heel laagdrempelig. Zowel de kopers als de aanbieders lijken het misbruiken van kinderen de normaalste zaak van de wereld te vinden."

Recherche komt handen tekort voor meldingen kindermisbruik:

Het politieteam dat speurt naar kinderporno moet jaarlijks vele duizenden zaken laten liggen. Dat probleem speelt al jaren, maar blijkt alleen maar groter te worden. De politiebond en slachtofferadvocaten uiten hun zorgen hierover tegen RTL Nieuws.