Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV loopt verder uit op VVD na Wilders-proces

27-11-2016 09:48

Het proces tegen Wilders heeft ervoor gezorgd dat de positieve electorale flow, waar de PVV sinds de verkiezing van Trump in zit, verder versterkt is. De meting van afgelopen vrijdag en zaterdag, dus na zijn laatste woord in het proces, laten een stijging van 3 zetels zien naar 33, inmiddels 8 zetels voor op de VVD, die deze week weer 1 zetel kwijt raakt.

peiling-2016-11-27

Bij de andere partijen valt op hoe de SP verder wegzakt. Potentiele kiezers van deze partij komen steeds meer bij de PVV en 50PLUS terecht. Die laatste partij is nu even groot is als de SP. Met 11 zetels haalt de SP de laagste score sinds mei 2010.
De PvdA zakt weer terug naar 9 zetels en we zien ook een kleine daling bij GroenLinks. Ten slotte wordt DENK nu op 3 zetels ingeschat. Dat staat gelijk aan bijna 200.000 kiezers.

Proces tegen Geert Wilders

Over het proces tegen Geert Wilders zijn een serie vragen gesteld. (pdf) De resultaten zijn zeer karakteristiek voor de electorale en politieke situatie waarin Nederland beland is. Vooral als de uitslagen bekeken worden naar de huidige politieke voorkeur van de kiezers.

wilders-proces

Aan de ene kant heb je de huidige kiezers van D66, GroenLinks en de PvdA (in totaaal nu 25 procent van het electoraat) en aan de andere kant de kiezers van de PVV en 50PLUS (nu bijna 30 procent van het electoraat), die volledig tegengestelde opvattingen hebben over dit proces. De laatste groep vindt het een politiek proces en onterecht dat Wilders voor de rechter moest verschijnen, zij hopen op vrijspraak. Maar kiezers van D66,GroenLinks en D66 hopen in overgrote mate dat Wilders veroordeeld wordt.

Kiezers van VVD, CDA en SP zijn duidelijk verdeeld, hoewel die van de VVD wat meer met de opvattingen van de PVV-kiezers meegaan.
Interessant is wel om vast te stellen dat 29 procent van de kiezers vrijspraak verwacht en daar de verschillen tussen de kiezers van de diverse partijen beduidend kleiner is.