Spring naar de content
bron: ANP/Arie Kievit

David tegen Goliath: actiegroep moet Shell duurzaam krijgen

Terwijl half politiek Nederland valt over de macht van multinationals, voert Follow This een eigen strijd. Een strijd om Shell snel groen te krijgen. Het klinkt als een nobel streven. Actiegroep Follow This wil dat bewerkstelligen door zoveel mogelijk aandeelhouders achter de eigen groene Shell-resolutie te krijgen. Nu multinational zelf nog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Actiegroep Follow This is een initiatief van oud-journalist Mark van Baal. Volgens Van Baal moet het roer om. De Nederlands-Britse oliereus moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen en geld steken in duurzame energie. Om die reden verzamelde hij met zijn actiegroep genoeg aandelen om inspraak te krijgen bij Shell.

Follow This heeft inmiddels voldoende aandelen in handen om op aandeelhoudersvergaderingen een resolutie op de agenda te krijgen. Het moet leiden tot een koerswijziging. De grote bazen van het concern verzoeken overige aandeelhouders tot op heden dringend om de resolutie af te wijzen.

Goliath

Shell is groot en machtig. Tijdens de meest recente aandeelhoudersvergadering werd de resolutie van Follow This ruimschoots verworpen.

Als we de mondiale ranglijst van financieel sterkste landen en bedrijven erbij pakken, dan blijkt dat Shell in 2015 op de achttiende plek staat. U leest het goed. Op één zien we de Verenigde Staten, op twee China, op drie Duitsland. Op de tiende plek staat het Amerikaanse concern Walmart, op de dertiende plek Nederland. Slechts vier bedrijven zijn groter dan Shell, dertien landen gaan de oliegigant voor. Na het oliebedrijf volgt Mexico. Een land.

Dan de actualiteit. Shell is immers het onderwerp van ‘stinkende deal’, zoals Liliane Marijnissen de dividendkwestie betitelt. Ook Volkskrant-columnist Bert Wagendorp schrijft dat multinationals landen tegen elkaar uitspelen. “Je kunt dat gewetenloos vinden, maar daar schiet je verder weinig mee op. De oplossing kan niet anders dan multinationaal zijn – tot dat moment zal er weinig veranderen.”

Logisch dat het bedrijf zich niet laat kapen door een stel ambitieuze aandeelhouders, zou je kunnen stellen. Shell houdt zich aan de eigen ‘ambities’. Wat die ambities zijn? Shell-CEO Ben van Beurden tijdens een conference call met journalisten: “Shell wil in lijn met de vooruitgang in de maatschappij bewegen bij het realiseren van de doelstellingen van het Klimaatakkoord.”

Vrij vertaald mag worden geconcludeerd dat de bal door Shell bij de maatschappij wordt gelegd.

David

Terug naar de resolutie van Follow This. Die resolutie vraagt Shell om concrete, kwantificeerbare doelen te stellen over zijn uitstoot van CO2. Die doelen zouden in lijn moeten zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Alles om de opwarming van de aarde onder twee graden Celsius te houden. Die ‘concrete doelen’ moeten volgens Follow This worden opgesteld voor 2050, én voor de middellange termijn.

Follow This legt de bal bij haar tegenstander. “De afwijzing van deze klimaatresolutie laat zien dat het Shell-bestuur zich niet wil committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs,” liet Van Baal weten tegenover het Financieele Dagblad. Verder zouden de door de multinational geformuleerde klimaatambities onvoldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen én onvoldoende zijn om op korte termijn actie te ondernemen.

Resolutie

Follow This geeft niet op en werkt verder aan de eigen resolutie. Bovendien negeerden de negen grootste Nederlandse beleggers het stemadvies van het Shell-bestuur om tegen de resolutie te stemmen. Tot op heden worden resoluties verworpen, ruimschoots zelfs ten faveure van de ambities van de oliereus, maar Follow This mag gerust worden gezien als een ambitieuze actiegroep.