Oud-leraar (77) de cel in voor ontucht met minderjarige in jaren negentig

Een klaslokaal van een basisschool
Een klaslokaal van een basisschool © ANP
GOUDA - Een voormalig leraar van een basisschool in Gouda moet twintig maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank bepaald. De 77-jarige man uit Leidschendam kreeg deze straf te horen, omdat hij verdacht wordt van het seksueel misbruiken van een minderjarige leerling.
De man was in de jaren negentig docent op de voormalige Groen van Prinsterenschool in Gouda. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tijdens een zomerkamp in Hoek van Holland, in de lerarenkamer van de school en bij de getrouwde docent thuis. De leerling was toen tussen de 11 en 13 jaar oud.
De man gaf het misbruik tijdens de zitting van twee weken geleden grotendeels toe. Het Openbaar Ministerie had toen tweeënhalf jaar cel geëist. De rechtbank heeft bepaald dat de verdachte ook verplicht een zedendaderbehandeling moet ondergaan. Daarnaast moet hij het slachtoffer ruim 10.000 euro smartengeld betalen.

Schaamte

Het slachtoffer, inmiddels in de dertig, zou nog altijd gebukt gaan onder de gevolgen van het misbruik. Hij zweeg twintig jaar lang uit schaamte voor hij het aan zijn vrouw en broer vertelde. Uiteindelijk was het zijn broer die in 2016 naar de politie stapte.
De ex-docent deed in die tijd samen met zijn vrouw een zelfmoordpoging. Inmiddels is de verdachte gescheiden. Hij leeft nu samen met een man.