RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Kleine top in Brussel om asielprobleem te bespreken

Angela Merkel en Mark Rutte afgelopen maart in Brussel. Beeld © EPA

In Brussel wordt zondag een informele 'asieltop' gehouden met EU-landen die veel met migranten te maken hebben. Premier Mark Rutte gaat er ook heen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker laat weten dat hij de bijeenkomst organiseert 'om in de aanloop naar de komende Europese Raad samen met een groep staatshoofden of regeringsleiders van belangstellende lidstaten op zoek te gaan naar Europese oplossingen'.

De Duitse bondskanselier Merkel had aangedrongen op de 'minitop'. Ze wil dat ook Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Spanje erbij zijn.

Merkel onder druk

Merkel staat in Duitsland onder druk: vóór het eind van de maand moet ze komen met een Europees beleid waarmee de migrantenstroom kan worden bedwongen. Als Europa niet snel met een gezamenlijke aanpak komt, zou Duitsland in juli moeten beginnen zelf migranten aan de grens weg te sturen. Merkel wil dat absoluut niet en ijvert voor een Europese aanpak.

Maar de EU-landen kunnen het al jaren niet eens worden over de kwestie, onder meer over het verdelen van asielzoekers over de lidstaten. De EU wil nu met een plan komen om migranten die op zee worden gered naar centra in Noord-Afrika te brengen.

Ontschepingsplatforms

Op deze zogenoemde 'ontschepingsplatforms' moet in samenwerking met de VN snel het onderscheid worden gemaakt tussen economische migranten en vluchtelingen die bescherming nodig hebben. Hoewel er veel haken en ogen aan het plan zitten, is er voor dit plan brede steun in Europa, ook van de Nederlandse regering.

Italiaans dorp heeft meer migranten dan inwoners

In Nederland merk je vaak maar weinig van de toestroom van migranten in Europa. In Italië des te meer.

Meer op rtlnieuws.nl:
Plan voor opvangcentra migranten buiten EU