Nederlandse F-16’s gooiden 1800 bommen in strijd tegen IS

FOTO ARCHIEF LC

FOTO ARCHIEF LC

Sinds het begin van de inzet tegen IS in oktober 2014 hebben Nederlandse F-16’s 1800 keer wapengeweld gebruikt. Dat is gemiddeld 40 keer per maand.

De straaljagers, afkomstig van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel, voerden 2100 missies uit. Minister Ank Bijleveld antwoordt dat op gezamenlijke Kamervragen van GroenLinks, SP en PvdA.

Gevolgen geweld onduidelijk

Over de wapeninzet door Nederland wordt terughoudend gedaan. De gevolgen van het gebruikte geweld, zoals aantallen burgerdoden, zijn voor de Tweede Kamer grotendeels onduidelijk.

Minister Bijleveld geeft daar in haar antwoord geen uitsluitsel over. Het is aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of er een onderzoek wordt gestart. Dat gebeurt alleen bij twijfels over disproportionaliteit van de gepleegde luchtaanval.

Volgens het boekje

De Amerikanen rapporteren met enige regelmaat over de inzet van luchtwapens door de coalitie in Syrie en Irak. Daaruit is niet af te leiden welke landen hiervoor verantwoordelijk waren. In een eerdere brief aan de Tweede Kamer schreef de minister dat het OM vier bombardementen onder de loep had gelegd waarover twijfels rezen. De uitkomst was dat de Nederlandse jachtvliegers keurig volgens het boekje hadden gewerkt.

Nederland heeft sinds januari weer vier gevechtsvliegtuigen overzee. Ze opereren vanuit Jordanië.

Burgerdoden

Airwars, een collectief van onderzoeksjournalisten, becijfert het tal burgerdoden door de operatie Inherent Resolve op 6200. De coalitie houdt zelf een aantal aan van 850.