RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Fout vlees

Van Vollenhoven: 'Schandalig, dit is gewoon dierenmishandeling'

Archieffoto van een slachthuis. Beeld © ANP

'Schandalig', noemt Pieter van Vollenhoven de misstanden bij slachthuizen in Nederland. Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Hij is geschokt door de onthullingen van RTL Nieuws.

Onze onderzoeksredactie kreeg verschillende rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) boven tafel. Daarin staat dat de NVWA de afgelopen twee jaar 48 boetes heeft opgelegd aan 19 slachthuizen. Een slachthuis kreeg maar liefst 11 boetes opgelegd.

Misstanden in slachthuizen: 5 gruwelijke voorbeelden

Gillende varkens in gloeiend heet water en dieren die levend gevild worden. RTL Nieuws onderzocht misstanden in Nederlandse slachthuizen.

Het gaat geregeld mis bij het doden van dieren. Nadat ze zijn verdoofd, moeten de halsslagaders worden doorgesneden. De NVWA heeft in zestien gevallen geconstateerd waarbij dat fout gaat. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat.

'Dit is dierenmishandeling'

"Ik vind het schandalig", zegt Van Vollenhoven in een reactie. "Dit is gewoon dierenmishandeling." Hij hoopt dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) of Tweede Kamer 'buitengewoon stevig ingrijpt'.

ZIE OOK: Ernstige voorbeelden van dierenleed (let op: schokkend)

Een incident kan gebeuren, zegt Van Vollenhoven. Daarna zou de NVWA zwaarder moeten straffen. "Met of zonder boete, dat interesseert me niet, dan gaat de zaak gewoon dicht." 

Sluiting slachthuizen niet aan de orde voor NVWA

In een reactie laat de NVWA weten dat de overtredingen waarvoor ze de slachthuizen de afgelopen jaren hebben beboet niet voldoende waren om een slachthuis te sluiten. "We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding."

Meestal wordt eerst een waarschuwing gegeven en dan volgen boetes, die kunnen ook verhoogd worden. Als dit niet helpt - en dan moet je het volgens een woordvoerder van de NVWA dus 'wel heel bont maken'- dan pas kan een bedrijf worden gesloten.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Slachthuis 23' maakt een puinhoop van het doden van varkens