RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Kritiek laat Trump koud: scheiden ouders en kinderen is boodschap voor illegalen

Een opvangcentrum in het Texaanse McAllen, aan de grens met Mexico. Beeld © EPA / US Customs and Border Patrol

Het Amerikaanse beleid om gezinnen van illegale migranten aan de grens uit elkaar te halen en kinderen te scheiden van hun ouders, stuit op ongekend felle kritiek. Maar voorlopig trekt president Trump zich er niets van aan. Vandaag spreekt hij met partijgenoten over twee nieuwe immigratiewetten. Daarin staat geen woord over het lot van de uit elkaar gehaalde gezinnen.

Het heeft bijna twee maanden geduurd voordat protest opklonk tegen de nieuwe maatregel. Maar de uitgelekte opnames van huilende kinderen, gekooid in opvangcentra en gescheiden van hun ouders, zijn zo schrijnend dat de kritiek al snel wereldwijd weerklank kreeg.

Toch kwam de situatie niet uit de lucht vallen. In 2014, onder president Obama, werden moeders met kinderen vastgezet in centra aan de grens. In afwachting van hun asielprocedure verbleven ze daar soms maandenlang – tot een rechter bepaalde dat die termijn maximaal twintig dagen mocht duren.

Grotere kans mét kind

Omdat volwassenen zonder kinderen langer mogen worden vastgehouden, leek het erop dat je met een kind een grotere kans maakte als illegale migrant de VS binnen te komen. Het aantal volwassenen dat de grens probeerde over te steken mét kinderen, steeg daardoor enorm: minister Kirstjen Nielsen (Binnenlandse Veiligheid) had het gisteren over een verzesvoudiging.

Het is het strafbaar maken van de illegale grensoversteek dat de Amerikaanse autoriteiten in staat stelt hen van hun kinderen te scheiden. Want kinderen worden niet toegelaten in de (federale) gevangenissen waar de volwassenen, als verdachte, naartoe worden gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Een demonstratie afgelopen donderdag in Los Angeles tegen het uit elkaar halen van gezinnen. (Foto EPA)

Het nieuwe zerotolerancebeleid ging 19 april in. Bijna 2.500 kinderen zijn sindsdien van hun ouders gescheiden. Ze zouden binnen 72 uur moeten doorschuiven naar gewone opvangcentra. Maar omdat die propvol zitten, worden de kinderen soms veel langer in de kooien vastgehouden – de beelden die de afgelopen dagen de wereld overgingen.

Wetsvoorstellen over immigratie

Wat wil Trump, behalve ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk illegalen zich in de VS kunnen vestigen? Vandaag staat in Washington een bijeenkomst op de agenda waarbij de president met een aantal partijgenoten twee wetsvoorstellen bespreekt die over immigratie gaan. Ze zouden deze week in het Huis van Afgevaardigden in stemming worden gebracht.

Probleem is: die voorstellen gaan over nóg strengere maatregelen aan de grens, en over het lot van de zogeheten 'Dreamers', jongeren die illegaal naar de VS kwamen op zoek naar een betere toekomst. Er staat geen letter in over gezinnen die aan de grens uit elkaar worden gehaald.

Afschrikwekkende beelden

Een Democratisch wetsvoorstel tegen het scheiden van ouders en kinderen, maakt geen kans. Dus zolang Trump zich niets aantrekt van het groeiende aantal critici (ook in zijn eigen Republikeinse partij), zullen de opvangcentra met gekooide kinderen vol blijven zitten.

Dat wil zeggen: tenzij illegale migranten zich door de beelden van de afgelopen dagen laten afschrikken, en de grensoversteek niet langer aandurven in het gezelschap van kinderen. Zowel voor- als tegenstanders van Trump sluiten niet uit dat het de Amerikaanse president juist daar om te doen is.

Fragmenten van de geluidsopnames

Een anonieme klokkenluider maakte opnames van huilende kinderen die van hun ouders waren gescheiden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Opnames: van hun ouders gescheiden kinderen huilend bij grens VS