KLM komt (uit nood) met luxe salade
Op lange vluchten buiten Europa komt KLM met een ander maaltijdaanbod. Voortaan krijgen passagiers een grote salade waarin onder andere gegrilde groenten zijn verwerkt. Ook krijgen de reizigers voor vertrek een flesje water en een doekje om zich op te frissen. Ze krijgen uiteraard ook gewoon een warme maaltijd.
Het gaat in eerste instantie om vluchten naar negen bestemmingen waarop per 1 juli de nieuwe maaltijden worden geserveerd. De andere langeafstandsvluchten volgen bij het begin van het winterseizoen.
De veranderingen van het maaltijdaanbod is uit nood geboren door de nieuwe cao: de maaltijdservice aan boord neemt veel te veel tijd in beslag: soms wel 3 tot 3,5 uur. Daardoor zitten passagiers na het eten lang tegen hun lege tray aan te kijken. Heel vervelend, weet Martine van Streun, als KLM-directeur onder andere verantwoordelijk voor maaltijden en dranken aan boord. ,,Mensen willen weer aan hun eigen programma na het eten. Soms moeten ze zich dan uit hun stoel wurmen terwijl de tray er nog opstaat als ze even willen lopen, dat is ongemakkelijk.''
De kern van het probleem was dat er minder cabinepersoneel aanwezig is op de lange vluchten. Sinds november 2016 vliegt op een intercontinentale vlucht telkens één stewardess of steward minder mee. ,,Dat betekent dat er minder mensen zijn om de trolleys met maaltijden rond te brengen en op te halen'', legt Van Streun uit. ,,Door de trays kleiner te maken, waardoor er vier achter elkaar in een trolley passen in plaats van drie, kan het cabinepersoneel meer passagiers bedienen.''
Doordat het uitserveren en ophalen straks een half uur korter duurt, zitten passagiers minder lang met hun tafel uitgeklapt. Daardoor kunnen ze sneller doen wat ze willen, zoals slapen of een rondje lopen. De stewards en stewardessen krijgen door dit nieuwe schema meer tijd voor de passagiers, aldus de KLM-directeur. Nieuw zijn verder de snacks, zoals cornetto’s. ,,We gaan ook meer variatie bieden in de drankjes en snacks die passagiers zelf kunnen halen in de pantry (vliegtuigkeuken, red).''
We gebruiken de ruimte efficiënter
Het opnieuw ontwerpen van de kleinere tray heeft veel gevolgen. Zo is het oppervlak van de nieuwe tray ruwer waardoor miljoenen papieren placemats overbodig zijn. Bovendien is er minder ruimte dus is de indeling aangepast. ,,We hadden al langer de wens om de salade groter te maken. Het is de bedoeling dat mensen een zo prettig mogelijke reis hebben en een gezonde maaltijd helpt daarbij. Het wordt een blikvanger met verse tomaatjes, kaas en een balsamico-vinaigrette. Het Beemsterkaasje en de cracker komen in een apart doosje en het nieuwe ronde bakje voor het dessert is compacter. De warme maaltijd blijft gewoon bestaan. De passagiers krijgen niet minder, aldus Van Streun. ,,We gebruiken de ruimte efficiënter.''
Op de schop
Efficiency is sowieso het toverwoord geworden. Alle honderden intercontinentale vluchten hadden hun eigen maaltijdschema en dat is ook op de schop genomen. Van Streun: ,,We hebben het simpeler gemaakt. Vluchten zijn nu onderverdeeld in korte, mediumlange en lange vluchten. Daarnaast kijken we naar de tijden: bij nachtvluchten hebben passagiers vaak al een hele reis achter de rug en willen slapen. Daar houden we rekening mee door bij die vluchten een maaltijd te serveren met een warme snack en dan bij de ontbijtmaaltijd een keuze te geven. Bij dagvluchten is dat precies andersom.''
Maaltijd tijdens lange vlucht
Overigens geldt de nieuwe economymaaltijd alleen nog op de vluchten van en naar Bonaire (via Aruba), Entebbe (via Kigali), Fortaleza, Osaka, Hongkong, Vancouver, Seoul. Rio de Janeiro en Houston. ,,Die gaan per 1 juli over. Dat zijn bestemmingen waar de cateraars ter plekke de omschakeling naar verwachting goed aankunnen. Voor de andere bestemmingen – die per 28 oktober overgaan – kunnen we eventueel nog aanpassingen doen, indien nodig.''
Passagiers krijgen niet bij alle luchtvaartmaatschappijen een maaltijd tijdens een intercontinentale vlucht. Bij Eurowings, AirArabia, WowAir, Fastjet, IcelandAir en Norwegian moet je betalen voor je maaltijd, zo blijkt uit een analyse van Tix.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
Eten en drinken in de lucht is prijzig, maar de verschillen zijn groot
Goedkope luchtvaartmaatschappijen bieden vliegtickets voor een prikkie aan. Daarentegen zijn hun sandwiches en biertjes vaak prijzig, zo blijkt uit een analyse van Tix.nl die de tarieven van 18 luchtvaartmaatschappijen onderzocht.
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
-
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
KLM begint Japans restaurant op 10 km hoogte