Lichtprotest Amnesty: 'Door hun waardigheid te beschermen, behouden we onze menselijkheid.'
NOS NieuwsAangepast

Migratie zorgt voor hoofdbrekens bij president Macron

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Amnesty International protesteert in Frankrijk tegen het nieuwe en strengere migratiebeleid van de regering-Macron. Vandaag begint in de Franse Senaat het debat hierover. De eerste versie van de wet is al goedgekeurd door de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale.

Met lichtstralen projecteerde Amnesty woorden en zinnen op het Palais Bourbon, het statige gebouw van de Assemblée. "Er is plaats voor iedereen", was te lezen op de gevel. En ook: 'Hoe kan je met een goed geweten mensen op zee laten sterven?'

President Macron is recent onder vuur komen te liggen wegens zijn migratiebeleid. Parijs gaf aanvankelijk geen krimp toen de Aquarius ronddobberde op de Middellandse Zee met ruim 600 migranten aan boord. Dat kwam de regering op kritiek te staan vanuit de eigen partij, La République en Marche. "We moeten deze mensen opvangen, het gaat om mensenlevens'', zei Kamerlid Sonia Krimi van LREM.

Pas na die aanzwellende kritiek kwam Macron met een concessie: de bootvluchtelingen mogen asiel aanvragen in Frankrijk, maar de procedure daarvoor moet worden gestart in Spanje, waar ze aan land mochten.

Illegale kampen

Vorige maand kwam er al kritiek vanuit het stadsbestuur van Parijs. In de hoofdstad waren drie illegale kampen ontstaan met in totaal zo'n 3000 migranten in tentjes en krotten op trottoirs en onder viaducten. "De regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en deze mensen onderdak bieden'', stelde burgemeester Anne Hidalgo.

Ook de nieuwe asielwet is omstreden. Veel hulporganisaties zijn vooral boos dat de regering kinderen opsluit in afwachting van hun uitzetting. Parijs is daarvoor al vaak op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lichtprotest van Amnesty: Er zijn 1000 redenen om vluchtelingen welkom te heten. Wat is de jouwe?

Vorig jaar zijn naar schatting ruim 300 minderjarigen met hun families achter de tralies beland omdat ze illegaal in Frankrijk waren. Een petitie daartegen is inmiddels door meer dan 100.000 Fransen ondertekend.

De aanpak van de migratiecrisis zorgt voor verdeeldheid in de Europese Unie. Eind deze maand organiseert de EU een migratie-top om met oplossingen te komen voor de vluchtelingencrisis. Macron praat daar vandaag over met de Duitse bondskanselier Merkel en zat al eerder om de tafel met de Italiaanse premier Conte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl