RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Drie Nederlanders opgepakt vanwege leveren wapens aan IS-terroristen

Politiebewaking bij vliegveld Zaventem in Brussel na de dodelijke aanslag in 2016 Beeld © EPA

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren drie Nederlanders opgepakt die ervan worden verdacht wapens te hebben geleverd aan twee terreurverdachten.

Het gaat om een Groninger (26), een 53-jarige man die vastzit in Zaanstad en een 30-jarige zonder vaste verblijfplaats.

De drie werden aangehouden omdat DNA-sporen van hen zijn gevonden op vuurwapens die gebruikt hadden moeten worden bij aanslagen. Een vierde man wordt ook verdacht, maar hij zit al vast voor een ander misdrijf

Wapens in IS-appartement

Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een IS-appartement in Argenteuil. Daar werden vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden. Het appartement werd gehuurd door de Franse jihadist Réda Kriket, die meteen werd aangehouden. Volgens de Franse politie werd met de vondst van dit wapenarsenaal een aanslag verijdeld.

Een tweede verdachte, de Fransman Anis B., is in 2016 in Rotterdam aangehouden. Ook in zijn appartement lag veel munitie. Kriket en B. zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en daarvoor hadden zij gereisd tussen Frankrijk, België en Nederland.

Op de wapens werden DNA-sporen gevonden, die leidden naar de Nederlandse verdachten. Er volgde een gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie-en justitiediensten, met ook de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland.

Shotgun en pistool in woning

De woningen van de verdachten in Groningen en Rotterdam, een hotelkamer in Schinnen en cellen in Zaanstad en Sassenheim werden doorzocht. Daarbij werden computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities in beslag genomen. In de woning in Groningen trof de politie bovendien een shotgun en een pistool aan.

De verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten in alle beperkingen, wat betekent dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mogen hebben.