RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Veel middelbare scholen experimenteren met andere roosters

Archieffoto. Beeld © ANP

Traditionele 'lesuren' van 50 minuten? Op zeker één op de vijf scholen doen ze daar niet meer aan. Scholen experimenteren massaal met een andere manier van roosteren.

Dat schrijft het AD op basis van een enquête van de VO-raad. Met nieuwe roosters proberen scholen de leerlingen meer vrijheid te geven om hun eigen schoolroute uit te stippelen.

ZIE OOK: Van 08:30 tot 15:30 uur naar school is steeds minder gewoon

Scholen doen tests met lesuren van 60 minuten, uren waarin de leerling zelf mag bepalen welke stof hij volgt, huiswerkuren en weken van vier dagen. In dat laatste geval is bijvoorbeeld tijd voor praktijkonderwijs.

Minder verplichte uren

Het ministerie van Onderwijs is sinds 2015 minder streng op het aantal verplichte lesuren. In dat jaar kwam het CBS ook met een onderzoek waaruit bleek dat minder uren verplicht in de schoolbanken zitten, beter kan zijn voor de efficiëntie.

Het zijn trouwens niet alleen middelbare scholen waar het traditionele rooster verdwijnt. In 2016 bleek al dat de helft van de basisscholen kiest voor een rooster waarbij leerlingen 's middags eerder vrij zijn.