RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vader Sharleyne: 'Eis van 10 jaar is logisch, maar niet terecht'

Victor en Sharleyne Beeld © Privéfoto

Na een jarenlange strijd hoorde Victor Remouchamps vandaag 10 jaar cel eisen tegen zijn ex Hélène J. Zij wordt ervan verdacht hun 8-jarige dochter Sharleyne te hebben gewurgd en vervolgens van tien hoog naar beneden te hebben geduwd of gegooid.

Drie jaar geleden werd het lichaam van Sharleyne gevonden onderaan de flat waar zij met haar moeder woonde. Hélène J. werd opgepakt, maar drie dagen later weer vrijgelaten. Drie maanden later wordt het onderzoek gesloten omdat er geen concrete aanwijzingen zouden zijn voor een misdrijf. Sindsdien vecht Remouchamps voor gerechtigheid voor zijn dochter. Hij slaagde erin het onderzoek te laten heropenen, wat vandaag leidde tot een eis van het Openbaar Ministerie: 10 jaar cel voor doodslag.

'Ambulance bellen'

"De eis is wel logisch, omdat ze zwijgt, kunnen ze moord niet bewijzen", zegt Remouchamps tegen RTL Nieuws. "Maar of ik het terecht vind? Nee. Het is moord met voorbedachten rade. Nadat ze haar gewurgd had, wachtte ze tien minuten. Ze had een ambulance kunnen bellen, Sharleyne leefde nog, maar ze besloot toen bewust mijn dochter over de reling te gooien. Dan noem ik je een moordenaar."

Remouchamps hoopt dat de rechter niet mee gaat in de eis van justitie en Hélène J. veroordeelt voor moord. "Iedereen ziet wat er is gebeurd, er is genoeg bewijs. Maar de wet zit heel streng in elkaar. Het gaat er mijn niet om dat ze levenslang moet krijgen, maar het kan toch niet zo zijn dat zwijgen loont? Dat mag nooit zo zijn, dat zou absurd zijn."

Geen tbs

Dat er geen tbs is geëist, snapt Remouchamps wel. "Ze is toerekeningsvatbaar. Ze heeft geen enkele stoornis, behalve dat ze drinkt. Of in elk geval niet in die mate dat ze verminderd toerekeningsvatbaar was."

Zoals tijdens elke zitting zat Remouchamps ook vandaag in de rechtszaal. Behalve toen de advocaat van zijn ex aan het woord was. "Ik had geen behoefte om te horen wat zij en haar advocaat te zeggen hadden. Ik wist dat ze gal zouden spuwen over mij, ze wilden verwarring zaaien, dat is het enige wat ze kunnen. Ik besloot verstandig te zijn en in een andere zaal te gaan zitten."

Miniatuurvoorbeeld



Hélène J. en haar advocaat in de rechtbank op een rechtbanktekening. (Foto: ANP)

Geen enkele emotie of berouw

Zien hoe J. zich in de rechtszaal gedroeg, deed Remouchamps pijn. "Ze toonde geen enkele emotie of berouw. Ze zat zelfs voor in de zaal te lachen met haar advocaat - tijdens een rechtszaak over de dood van je kind! Dat doe je niet. Als mijn naam viel, dan ontplofte ze. En ze huilde, maar waarom? Ze heeft geen verdriet om haar dochter, alleen om haarzelf. Het klopte allemaal niet met elkaar."

"En zij wordt al bijna de hele week met een aai over de bol aangepakt, terwijl ze mij door het slijk proberen te halen omdat ik eens één gefrustreerde mail naar Jeugdzorg had gestuurd. Eén mail, op een dossier van 200 tot 300 pagina's. Maar ik weet dat ik de waarheid aan mijn kant heb, ik vecht voor mijn dochter."

Huppelend naar huis

Dat door de verdediging gezegd wordt dat Sharleyne suïcidaal zou zijn, steekt Remouchamps nog wel het meest. "Dat is zo'n belediging voor mijn kind. Die middag was ze bij een vriendinnetje op een barbecue, toen was ze heel vrolijk. Ze ging huppelend naar huis. Huppelend haar dood tegemoet."

Over drie weken volgt de uitspraak. Ook dan zit Remouchamps in de zaal. Of Hélène J. er dan ook is, weet hij niet. "Dat maakt me ook niet uit. Ik hoef niet te zien hoe ze reageert, het gaat mij puur om de uitspraak. Ik hoop dat de naam van mijn kind een beetje hersteld wordt. Dat Hélène veroordeeld wordt weet ik zeker, nu moet ik op de rechters vertrouwen dat ze het juiste oordeel vellen."

'Ik zoek gerechtigheid voor mijn dochter':

De achtjarige Sharleyne kwam om na een val van de tiende verdieping van een flat. Haar vader Victor Remouchamps kon niet geloven dat ze zelf was gesprongen en beet zich vast in de zaak. Dat heeft er toe geleid dat de moeder van Sharleyne nu voor de rechter staat.

Meer op rtlnieuws.nl:
Victor vecht om dood dochter Sharleyne zin te geven: 'Als we maar één kindje redden'