Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle lieve linkse vrouwtjes

24-01-2018 05:41

Lieve linkse vrouwtjes,

Het is heus niet altijd leuk om de waarheid te moeten vertellen over hoe de wereld in elkaar zit. En ik snap dat jullie soms zelfs een beetje pissig worden als ik ‘m blijf herhalen en herhalen en herhalen. Want ik verstoor dan jullie wereldbeeld en dat is niet fijn.

Omkoopneukhuteigenaar’ klinkt gewoon minder aardig dan ‘Alexander’. ‘Neukfout’ is even wat harder dan ‘rapper Boef’. En ‘de narcistische onnozelenmisbruiker van Huize Mafklap’ niet zo lief als ‘Sylvana’. Is wel zo.

Maar hoe denken jullie dat het voor mij is dat jullie mij daarom niet moeten? Ik wil ook weleens aan jullie pronte borstjes gesloten worden. De warmte van een groepshug ervaren. Horen hoe ik deug.

Sinds kort ben ik thuis dus zinnetjes aan het oefenen.

Dan zeg ik bijvoorbeeld opeens tegen mijn vrouw: “Woorden kunnen veel kapot maken, schat”. Of: “Lieve Thea, ik ben geraakt, betoverd, enthousiast, verbluft, overweldigd, geïntrigeerd, verwonderd, ontroerd en vreselijk dankbaar voor het bananebrood dat je gebakken hebt”. Of: “Ik heb niet goed nagedacht bij wat ik gisteren zei. De smoothie was niet zuur. Terecht commentaar op mijn woorden die onjuist en onhandig gekozen zijn en waarin ik mezelf tegenspreek. Mijn excuses.”

Jullie snappen misschien dat ze me op zulke momenten meewarig aankijkt. Ze heeft geen idee wat er dan in me gevaren is en hoopt zichtbaar dat het over is als ze ’s avonds thuis komt uit haar werk.

Maar gisteravond ging ik ‘te ver’.

Eerst zei ik, toen ze een sappige tournedos voor mijn neus zette: “Zullen we dan bij écht vlees gewoon benoemen waar het vandaan komt en wat er precies mee gebeurde voordat het op je bord terecht kwam?”

En later op de avond, toen zij vast naar boven ging en ik nog even wilde checken wie bij Jinek de Trump-basher van de dag zou zijn, zei ik: “Na die tournedos hoop ik dat je vannacht net wat dichter bij je geliefde gaat liggen. Dat je morgen net zo wakker wordt misschien. En dat als je naar buiten gaat, je je liefde een fijne dag hebt gekust”.

Haar ogen spoten opeens vuur.

En ze zei: “Gádverdámme! Ik dacht dat ik met een vént getrouwd was. Maar weet je wat jij geworden bent? Een Meester Bart!”

Yes!

Ik ben klaar voor jullie groepshug.

Kwee all the way.

Dikke kus!

JanD

Zwangerschapskleding