Binnenland
KRO-NCRV

Ondanks weigering van Italië gaat Artsen zonder Grenzen door met oppikken vluchtelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks weigering van Italië gaat Artsen zonder Grenzen door met oppikken vluchtelingen

Ook als Italië moeilijk doet, blijft Artsen zonder Grenzen bootvluchtelingen redden voor de Libische kust. Maar het wordt er niet makkelijker op.

Ellen van der Velden houdt zich bij Artsen zonder Grenzen bezig met de situatie in Libië en het bootvluchtelingenprobleem. Ze voer eerder mee op de Aquarius, het reddingsschip dat de afgelopen dagen noodgedwongen uitweek naar Spanje omdat het geweigerd werd door de Italiaanse overheid.

In 1 op 1 beschreef ze de afgelopen week. "Het was heel wrang. Ons schip werd de toegang ontzegd tot de Italiaanse haven. Tegelijkertijd werd een Italiaans marineschip met 900 mensen aan boord wel ontscheept."

Na een hoop gedoe en vier dagen varen kwam de Aquarius zondag aan in Valencia. Het schip is eigenlijk niet bedoeld voor zo'n lange tocht. "Er is niet heel veel ruimte op dat schip. De mensen liggen bij ons ‘aan dek’. Binnen is er alleen een ruimte voor vrouwen en kinderen."

Mocht Italië ook in de toekomst de havens sluiten voor schepen met vluchtelingen, dan moeten de hulporganisaties die actief zijn in de Middellandse Zee op zoek naar alternatieven. Een aantal van die schepen vaart onder Nederlandse vlag. Maar de kans dat vluchtelingenschepen naar Nederland komen, noemt Van der Velden 'nihil'. "Fysiek is dat onmogelijk. Het was voor ons al niet te doen om met zoveel mensen naar Spanje te varen."

Op verzoek van de Italianen

Dat Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties de vluchtelingen naar Italië brengen, is op verzoek van de Italianen zelf. Bij iedere reddingsoperatie is er contact met het coördinatiecentrum van de Italiaanse kustwacht, dat bepaalt in welke haven de vluchtelingen terecht kunnen. "Internationale regels zeggen dat redding pas compleet is als mensen zijn afgeleverd in veilige haven. Dat is vaak Italië."

"Voor ons gaat het om de redding. We redden die mensen van de verdrinkingsdood en we brengen ze naar de dichtstbijzijnde veilige haven."

Ster advertentie
Ster advertentie