RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

CSU lijkt Merkel meer tijd te gunnen om migrantendeal te regelen

Beeld © EPA

De partijleiding van de CSU zou CDU-bondskanselier Angela Merkel nog twee weken gunnen om de problemen met migranten op Europees niveau te regelen. Eind deze maand is er een EU-top.

Daarmee lijkt de partij van de christendemocraten in Beieren nog niet van plan te zijn de ruzie met Merkel op de spits te drijven. 

Ommekeer in immigratiebeleid

De Beierse CSU-premier Markus Söder vindt nog steeds dat er beslist een ommekeer moet komen in het immigratiebeleid, zei hij kort voor een vergadering van het partijbestuur. Duitsland moet volgens hem strenger worden en zou een begin moeten maken met het terugsturen van kansloze asielzoekers aan de grenzen.

De CSU wil dat federaal minister van Binnenlandse Zaken, CSU-leider Horst Seehofer, daar zijn 'Masterplan' voor uitvoert, maar hoe en wanneer moet hij zelf weten. Het plan van Seehofer voor specifiek Duitse anti-immigratiemaatregelen stuit op de afkeuring van Merkel die een Europese aanpak wil.

Val regering-Merkel

Volgens Merkel staat Seehofers plan haaks op de Europese aanpak. Als Seehofer als minister zijn plan in de praktijk brengt, zou Merkel hem moeten ontslaan. Dan treedt de CSU uit de vierde regering-Merkel, die dan na honderd dagen valt.

Maar op en rond het CSU-topberaad in München leek Merkel te worden ontzien. Een voorman van de partij, Stephan Mayer, zei dat 'het er niet om gaat Merkel ten val te brengen, maar om de druk op andere EU-landen op te voeren. Op weg naar een EU-oplossing kunnen er nationale maatregelen worden getroffen', zegt Mayer.