RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

OM eist 10 jaar cel in zaak-Sharleyne (8): 'Moeder wurgde haar voor val van flat'

Sharleyne. Beeld © Privéfoto

De 38-jarige Héléne J. uit Hoogeveen is volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor de dood van haar 8-jarige dochter Sharleyne. Het OM eist 10 jaar cel.

Het meisje werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gevonden bij de flat in Hoogeveen waar zij met haar moeder woonde. Het OM komt tot de conclusie dat Sharleyne eerst is gewurgd, alvorens zij van tien hoog naar beneden werd gegooid of geduwd.

Doodslag

De verwurging was niet dodelijk, aldus het OM. Sharleyne leefde nog toen zij haar dood tegemoet viel. Het OM baseert zijn conclusies op de gecombineerde bevindingen van gerechtelijk deskundigen, die in de zaak hebben gerapporteerd.

Wat betreft het OM is moord niet bewezen, doodslag wel. Justitie gaat uit van volledige toerekeningsvatbaarheid.

Zelfmoord niet aannemelijk

Alternatieve scenario's voor de dodelijke val van het meisje, zoals zelfmoord of een ongeluk, noemt het OM niet aannemelijk. Hélène J. ontkent betrokken te zijn geweest bij de dood van haar dochter.

Het OM had de zaak tegen J. in eerste instantie geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. Een klachtprocedure, in gang gezet door de vader van Sharleyne, leidde alsnog tot strafvervolging. 

'Alle instanties hebben gefaald'

Hij had de hulpverlenende instanties nog gewaarschuwd. 'Als jullie niet ingrijpen, is mijn dochter straks dood.' Maar er werd niet ingegrepen en de woorden van Victor Remouchamps kwamen uit.

Victor, de vader van Sharleyne, is ervan overtuigd dat haar moeder haar heeft geduwd of gegooid. "Alle instanties hebben gefaald." Lees hier het interview met de vader van Sharleyne, Victor

De vader heeft in het strafproces 100.000 euro smartengeld geëist.

'Formidabele mediahetze'

Volgens de advocaat van de moeder ontbreekt het wettige bewijs voor de stelling dat Hélène J. haar dochter heeft gedood. Andere scenario's waarin het meisje het leven kan hebben verloren, zoals zelfmoord of een ongeluk, zijn even waarschijnlijk als dat van een misdrijf, betoogde hij. Deze scenario's zijn echter niet onderzocht.

Volgens de advocaat is J. ten prooi gevallen aan een 'formidabele mediahetze' en een 'formidabel slecht onderzoeksteam'. Van een 'formidabel sterke zaak' tegen zijn cliënte is allerminst sprake. De rechtbank moet haar vrijspreken, vindt hij.

Meer op rtlnieuws.nl: