Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De epoche Rutte is net de eeuw van verval

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SA_2443-De_regenten_van_het_Oudezijds_Huiszittenhuis-Zes_regenten_en_de_binnenvader_van_het_Oudezijds_Huiszittenhuis-Zes_regenten_en_een_bode

© Zes regenten en een bode - Jürgen Ovens, 1656

Voor onze vrienden alles, voor onze vijanden de scherpte van de wet
Soms vallen de dingen zo mooi samen. Vrijdag werd bekend dat de fiscus al een jaar of tien geleden een lekkere deal heeft gesloten met de Shell waardoor de staat miljarden aan inkomsten mist. De gewone man kan boete op boete verwachten als hij alleen maar te laat is met zijn aangifte en vooral als hij door omstandigheden niet in staat blijkt op tijd te betalen. Dan drukt de fiscus je zonder genade met de rug tegen de muur. Dan zijn deals ineens niet mogelijk.
De dag daarna bevatte de Volkskrant een grote reportage over de manier waarop gemeentes bijstandsgerechtigden bespioneren en in de gaten houden om te zien of ze niet een of ander regeltje overtreden. Want dan kun je ze korten op de uitkering of nog mooier de reeds betaalde bijstand terugvorderen. De sociale recherche richt een belangrijk deel van haar aandacht op het liefdesleven van de personen die ze bespioneren en zo komt ons die beroemde film over de DDR en de Stasi, Das Leben der Anderen voor de geest. Ook doemt de vraag op of er geen element van voyeurisme in het spel is bij al die dienstijver.
En dan is er het voornemen van premier Mark Rutte om zijn gevallen vriendje Halbe Zijlstra een lucratieve baan te bezorgen bij de Wereldbank zonder dat men zich afvraagt of deze man daarvoor wel de kwalificaties bezit. Wij herinneren zich nog hoe deze staatsman landgenoten die discriminatie ervaren op de arbeidsmarkt, opriep om zich in te vechten.
“Voor onze vrienden alles, voor onze vijanden de scherpte van de wet”, zeggen ze in Frankrijk: “Pour nos amis tout, pour nos ennemis la rigueur de la loi.”
Het doet allemaal denken aan de achttiende eeuw. Toen trad na een onstuimige periode van groei en avontuur een periode van stagnatie in. De levensstandaard van de gewone mensen kwam op een glijdende schaal naar beneden terecht. De omvang van financiële manipulaties namen in belang toe terwijl de werkgelegenheid bij de ambachtelijke bedrijven daalde. Vergeleken met veel omringende landen bewoog de economie zich op een hoog niveau maar serieuze groei kwam niet meer voor.
De macht was in handen van een kleine kliek regenten, die onderling concurreerden maar elkaar ook vaak de bal toespeelden. Nitwits uit de juiste kringen kregen goed betaalde functies, waarna zij voor een klein bedrag professionals inhuurden om het echte werk te doen. Latere generaties keken op deze periode terug als de eeuw van verval.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.