RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Peter (24) kocht een bos op de Filipijnen, en schonk het aan de bevolking

Peter de Koning. Beeld © Peter de Koning

Terwijl sommige mensen van zijn leeftijd op het punt staan hun eerste huis te kopen, koopt de 24-jarige Peter de Koning een half bos. Hij redt daarmee een prachtig stuk tropisch regenwoud op de Filipijnen.

50 hectare, ongeveer gelijk aan 100 voetbalvelden. Het is een gigantisch gebied dat Peter onlangs kocht.

"Het is de helft van een bos dat voor de lokale bevolking als heilig wordt gezien", vertelt hij aan RTL Nieuws. ​"Ik vertrouw het toe aan de mensen die er altijd al gewoond hebben."

8500 euro

Die mensen zijn de leden van de Higaonon-stam. Zij leven op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. Het eiland wordt enorm bedreigd door investeerders die het gebied waardevol vinden voor de hout-, mijn-, kokos- en palmolie-industrie. 

Peter voorkomt met zijn actie dat investeerders ook dit gebied opkopen en hier een milieuramp veroorzaken. Peter legde voor het stuk tropisch regenwoud 8500 euro neer, bijna al zijn spaargeld. De lokale bevolking is er blij mee.

'Ik ging mee met de flow'

Hoe komt een twintiger uit Nederland op het idee om aan de andere kant van de wereld een bos te kopen?

"Ik had altijd al een klik met de natuur", legt de Amsterdammer uit. "Daar deed ik tot voor kort niet zoveel mee. Ik ging net als iedereen mee met de flow: geld verdienen en kijken of ik een huis kon kopen. Pas toen ik mijn baan verloor als civiel ingenieur, anderhalf jaar geleden, begon ik mij meer te verdiepen in de natuur en in klimaatverandering."

Een transitieperiode, noemt Peter die tijd. "Ik belandde in een fase die veel mensen een keer meemaken. Ik vroeg mij af: wat vind ik nou écht belangrijk in het leven? Ik kwam toen tot de conclusie dat ik mij meer wilde inzetten voor de natuur."

Peter ging vrijwilligerswerk doen voor een stichting die zich inzet voor meer biodiversiteit. "Ik zei tegen mijzelf: hier wil ik helemaal voor gaan, want dit vind ik belangrijk."

In harmonie

Peter had ook nog wat geld over. Dat geld wilde hij graag investeren in iets 'goeds'. Iets dat paste bij zijn nieuwe levensideaal.

Zijn broer tipte hem over een organisatie die geld inzamelde voor een stam op de Filipijnen en Peter besloot zich daar eens wat meer in te verdiepen. Het was precies wat hij zocht: daar leefde men nog wél in harmonie met de natuur. Zo ziet Peter het graag.

Hij ontdekte dat veel stammenleiders op de Filipijnen in de verleiding staan om hun land te verkopen aan investeerders en mijnbouwbedrijven. Die bieden namelijk, in de ogen van de inheemse bevolking, een hoop geld. Door daar zelf een stuk land te kopen, kon hij die plannen dwarsbomen, dacht Peter.

Miniatuurvoorbeeld

Stammenhoofd

En zo geschiedde. Peter besloot de stap te zetten. Terwijl zijn vrienden opscheppen hoe rijk ze zijn geworden met bitcoins, werd Peter eigenaar van 50 hectare grond op de Filipijnen.

Maar gek genoeg hij is het nu alweer kwijt: Peter schonk het land aan de Higaonon, de lokale stam in dat gebied. Met de stammenleider sprak hij af dat hij het land niet mag doorverkopen. Niet dat ze dat van plan waren overigens, maar het staat in ieder geval zwart op wit.

Het gebaar noemt Peter meer dan een gift. Het is volgens hem een investering. "Omdat je er wat voor terugkrijgt in de vorm van natuurbescherming, cultuurbescherming, geluk en inspiratie", zegt hij. "Ik zie de inheemse culturen als de inspiratiebron voor ons westerlingen om dichter bij de natuur te raken."

'We zijn veel te rijk met zijn allen'

Peter hoopt dat meer mensen zijn voorbeeld zullen volgen. "Ik geloof heel erg dat we meer kunnen doen dan we nu doen. Ook mensen die weinig geld hebben, zoals ik. Je kunt investeringen doen, of je consumptiepatroon aanpassen door bijvoorbeeld geen producten te kopen waar palmolie in zit."

Bekijk de beelden die Peter in het gebied maakte:

Bron: RTL Nieuws