De Turkse president Erdogan op een campagnebijeenkomst.
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: Turkse stemoproep Erdogan ongepast

Het kabinet vindt de oproep van de Turkse president Erdogan aan Turken in Nederland ongepast. "Dit is ongewenste buitenlandse beïnvloeding", zegt premier Rutte. Het maakt hem niet uit dat er ook Turken zijn die de brief op prijs stellen.

Het kabinet onderzoekt of er "in principiële zin" iets aan deze beïnvloeding te doen is. Rutte: "Kennelijk mag dit volgens de wet, dat is in 2015 al uitgezocht." Toen stuurde de regering-Erdogan ook al verkiezingsbrieven. Toenmalig minister Koenders riep de Turkse ambassadeur op het matje. Het College Bescherming Persoonsgegevens deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat de namen en adressen rechtmatig waren verkregen.

Bekijk hier wat Rutte er nog meer over zei:

Rutte: wij vinden dit niet gewenst

Ook nu heeft Erdogan Nederlandse Turken een brief gestuurd waarin hij hen aanspoort naar de stembus te gaan. Hij heeft de brief ondertekend als president en als leider van de AK-partij. Hij haalt verkiezingsslogans aan die door de AK-partij worden gebruikt en vraagt de kiezers deze te steunen.

De brief die bij Turkse Nederlanders in de brievenbus belandde

Minister Koolmees, die integratie in zijn portefeuille heeft, vindt het van belang dat "Turkse Nederlanders een toekomst in Nederland hebben". Maar ze mogen hier stemmen voor een regering in een ander land. Turken in Nederland kunnen hun stem voor een nieuw parlement en een nieuwe president al vanaf vandaag uitbrengen. Volgende week zondag wordt er gestemd in Turkije.

In een hal in Den Haag brachten Turkse Nederlanders vanochtend hun stem uit; zowel aanhangers van Erdogan als van de oppositie. De laatste groep stelt dat de verkiezingen dit keer erg belangrijk zijn, omdat de oppositie voor het eerst in tijden een serieuze kans maakt. "Als je ziet wat er in Turkije in zestien jaar allemaal gebeurd is, is er nu een grote kans op verandering. Ik was laatst in Turkije, daar voel je dat ook. Mensen durven meer te praten. Ze hebben nu eindelijk het gevoel; we kunnen het veranderen. En dat hoop ik ook."

Zo kijken deze stemmers tegen de verkiezingen aan.

Turkse stemmers in Den Haag: voor en tegen Erdogan

Ook aanhangers van de president pleiten voor verandering. Een man die net gestemd heeft, zegt dat hij hoopt dat in Turkije de democratie en vrijheid toenemen. Onder het regime van Erdogan, want die doet het goed, zegt hij. "Nee, het is geen tijd voor een nieuwe president. Erdogan beschermt de vrijheid over de hele wereld."

Twee vrienden die samen gingen stemmen, verschillen van mening over wat er goed is voor het land. "Ik vind dat Erdogan het heel goed doet voor Turkije en ik weet hoe hij het nu doet. Hoe anderen het zullen doen, dat weet ik niet."

Zijn vriend wil niet zeggen waarop hij heeft gestemd, maar is wel duidelijk: "Een land heeft op een dag verandering nodig. Een frisse start zal wel goed zijn. Zoveel jaar dezelfde leider, daar mag wel een keer verandering in komen." Ruzie krijgen de twee er niet over. "Iedereen is vrij om te zeggen waarvoor ze staan", zegt de Erdogan-aanhanger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl