Luister naar

Azerbeidzjan heeft het weer gemunt op Pieter Omtzigt

Nieuws
CDA’er Pieter Omtzigt krijgt weer een lastercampagne voor z’n kiezen. ‘Ik merk dat er op me gelet wordt’, zegt hij over de laster uit Azerbeidzjan.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 14 juni 2018 om 21:33
Pieter Omtzigt (CDA) kan geen goed doen bij de leiders van Azerbeidzjan.
Pieter Omtzigt (CDA) kan geen goed doen bij de leiders van Azerbeidzjan. anp / Remko de Waal

Den Haag

‘Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse parlementariër Pieter Omtzigt betaald wordt door de Soros Foundation, en Armeniërs dient.’ Verder is de CDA’er ‘al jaren leider van de vijanden van Azerbeidzjan’. Is getekend: de politicus Elkhan Suleymanov, tot januari delegatieleider van Azerbeidzjan in de Raad van Europa.

Om het verwijt dat hij betaald wordt door Soros, een Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop, moet Omtzigt wel lachen (‘Dat geld heb ik anders nooit gezien’). Toch is het niet niks wat over hem geschreven wordt, want de lastercampagne van Azerbeidzjan over Omtzigt draait (weer) overuren.

Het stuk van Suleymanov, verspreid via een persbureau, is volgens hem ‘het topje van de ijsberg’. ‘Dergelijke teksten verschijnen continu. Het European Strategic Intelligence and Security Centre, een vaag Belgisch bureau, heeft een rapport over mij geschreven. Niemand wil zeggen wie dat betaald heeft. Ik merk dat er op mij gelet wordt.’

Azerbeidzjan is het middelpunt van een corruptieschandaal in de Raad van Europa, de mensenrechtenwaakhond die onder andere de hoogste Europese rechters benoemt. Het land kocht politici om, zodat er geen kritische rapporten over schendingen van mensenrechten verschenen. Dat kwam aan het licht na intensief onderzoek – een initiatief van Omtzigt, dat hem al op een lastercampagne kwam te staan. Diverse politici uit Italië, België en Spanje zijn voor twee tot tien jaar geschorst. Tegen hen lopen strafrechtelijke onderzoeken.

opnieuw schrijven

Dat het moddergooien opnieuw begint, komt door het verzoek van de CDA’er om de rapporten over Azerbeidzjan opnieuw te schrijven. ‘Hulporganisaties zeggen niet voor niets dat er in dat land meer dan honderd politieke gevangenen zijn. Politieke tegenstanders sterven in hun cel. De oppositieleider Ilgar Mammadov, bijvoorbeeld. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat hij een politiek gevangene is, en toch zit hij nog steeds vast.’ Dat zou ook in die nieuwe rapporten moeten staan, vindt Omtzigt. Door omkopingen is dat niet eerder gebeurd. Voor Suleymanov is het verzoek aanleiding te briesen dat ‘de anti-Azerbeidzjan strijdkrachten worden gemobiliseerd’. Volgens hem besteedt Soros ‘honderdduizenden dollars’ om zijn land zwart te maken. Onderaan het artikel staan vage scans van bankstukken, die dat moeten bewijzen.

Volgens Omtzigt gebeuren er geen gekke dingen als hij collega’s uit Azerbeidzjan ontmoet tijdens vergaderingen. ‘Er is hoogstens een heftige woordenwisseling. Maar in hun eigen land voeren ze hard campagne. En in die artikelen staat nooit dat er inmiddels een vernietigend rapport van de Raad van Europa ligt over omkopingen door Azerbeidzjan. Dat komt echt niet uit de lucht vallen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.