Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bloeden voor het topsalaris van een ander

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4993 keer bekeken
  •  
4035575258_4880982699_z

© 221009 GRONINGEN - Arent Mulder uit Eelde geeft bloed bij de Senquin Bloedbank. AndrŽ Spaansen heeft het verhaal bij deze opdrachtfoto.

Bloed is big business. Er wordt zelfs zo goed aan verdiend dat bestuurders van Sanquin, een zogenaamde not-for-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt, topsalarissen mee naar huis nemen. Met zoveel financiële weelde zou je dan ook verwachten dat de mensen die dit allemaal mogelijk maken, zonder wie er überhaupt niet zoiets zou bestaan als een bloedbank, de donoren, goed beloond worden.
Hoeveel een bloeddonor krijgt als vergoeding voor het afstaan van bloed? Welgeteld nul euro. Wel mogen donoren iets uitzoeken op de website van Sanquin. Na vijf keer bloed te hebben gegeven, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plastic boodschappentasje.
Uit het jaarverslag van 2017 blijkt dat bestuurders van Sanquin zelf hun neus ophalen voor zo’n tasje. Ruim twee ton aan salaris is de standaard. De vice-voorzitter van de raad van bestuur kan aardig wat tasjes vullen met een beloning van 250.000 euro per jaar. Vanaf tien donaties kun je trouwens ook kiezen voor een t-shirt met als opdruk de tekst: ‘Echte helden geven bloed.’ Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag, uitgeroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Het zal niet verbazen dat de website van Sanquin als eerste boven komt drijven in de zoekresultaten van Google als je het woord ‘bloeddonor’ intypt. Iemand moet bloeden voor die salarissen.
Cc-foto: Jos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.