RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Rechtszaak tegen A7-blokkeerders tijdens intocht Sinterklaas gaat in oktober verder

Tijdens de blokkade parkeerden mensen hun auto op de snelweg. (Archieffoto)

De rechtszaak tegen de demonstranten die de A7 blokkeerden op de dag van de landelijke sinterklaasintocht in 2017, gaat in oktober verder. Op vier zittingsdagen wordt de zaak tegen 34 personen inhoudelijk behandeld.

De Friese verdachten zijn tussen de 20 en 60 jaar en worden verdacht van het blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske op 18 november. Zij parkeerden hun auto's op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht.

Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

Gevaarlijke situatie

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Een vrouwelijke verdachte wordt tevens verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet.

Er kwamen vandaag alleen onderzoekswensen aan bod. Advocaat Tjalling van der Goot, die 33 personen bijstaat, deed vrijdag het verzoek om een agent te horen die voor de dag van de blokkering opdracht zou hebben gegeven om de Facebook-oproep te verwijderen. De vrouw heeft hieraan gehoor gegeven, dus de verdenking tegen haar moet vervallen, aldus de raadsman. De rechtbank ging met deze wens akkoord.

Agenten verhoord

Daarnaast gaf de rechter groen licht voor het verzoek om enkele agenten te horen, omdat zij volgens de advocaat de auto's enige tijd hebben laten staan, waardoor de blokkering onnodig lang heeft geduurd. Ook wordt locoburgemeester Pytsje de Graaf van Dongeradeel gehoord over het uiteindelijk verbieden van de anti-Zwarte Pietbetoging. Volgens Van der Goot had Kick Out Zwarte Piet na de blokkering nog de kans om te demonstreren.

De raadsman vond ook dat Kick Out Zwarte Piet geen spreekrecht mag hebben bij de inhoudelijke behandeling, omdat zij geen slachtoffers zouden zijn. Dit verzoek heeft de rechter afgewezen.

Tien verdachten waren vandaag aanwezig in een volle zittingszaal. De publieke belangstelling was groot. Buiten werden spandoeken getoond met teksten als 'Zwarte Piet discrimineert niet'.

Jan is één van de mensen die hun auto op de A7 parkeerden

"Het is te belachelijk voor woorden. Dit is niet hoe het volk het ziet", zegt Jan. Hij werd door de politie verhoord omdat hij verdacht wordt de verkeersveiligheid in gevaar te hebben gebracht. Met het blokkeren van de A7 voorkwam hij dat tegenstanders van Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Dokkum konden komen.

Meer op rtlnieuws.nl: