Hoogeveen blijft meewerken aan uitzetting uitgeprocedeerde Afghanen

Hoogeveen blijft meewerken aan het landelijke beleid om uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen uit te zetten naar het land van herkomst. Een motie om dat tijdelijk niet te doen, werd donderdagavond verworpen.

SP, GroenLinks, PvdA en SGP refereerden tijdens de raadsvergadering aan de brandbrief van negen organisaties, waaronder Vluchtelingenwerk en Amnesty International, waarin gemeenten werden opgeroepen niet mee te werken aan de uitzetting van uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen. Volgens deze organisaties is Afghanistan allerminst veilig doordat de Taliban steeds vaker aanslagen pleegt.

‘Morele verantwoordelijkheid en plicht’

Volgens de indieners van de motie betreft het ook individuele vluchtelingen in Hoogeveen. SP, GroenLinks, PvdA en SGP vonden het een ‘morele verantwoordelijkheid en plicht’ om deze mensen te beschermen en ze niet terug te sturen. ,,We vragen om een tijdelijke opschorting, want er is nieuw beleid in de maak’’, stelden de partijen. Andere gemeenten, waaronder Maastricht, Leeuwarden en Coevorden, hebben dergelijke oproepen ook ondersteund.

Hoogeveen sluit zich daar echter niet bij aan. Een ruime raadsmeerderheid (20 tegen 7 stemmen) was het met burgemeester Karel Loohuis eens dat het een taak van het Rijk is, waarbij de gemeente geen zorgplicht heeft. ,,Wij zijn niet in staat om te beoordelen of een land veilig is of niet’’, verklaarde Loohuis. Hij wilde het Rijksbeleid ‘niet ondergraven.’

‘Die gaan we niet opjagen’

Toch wil de gemeente uitgeprocedeerde asielzoekers niet aan hun lot overlaten. ,,Mochten mensen op straat gaan zwerven, dan willen we hen met maatwerk helpen.’’ Volgens Loohuis hoeft niemand op straat te leven. De gemeente gaat geen heksenjacht ontketenen op kerkelijke en/of maatschappelijke organisaties en instellingen die uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen wel onderdak bieden. ,,Die gaan we niet opjagen’’, benadrukte Loohuis.

De burgemeester riep de partijen op via hun contacten in Den Haag druk te zetten op aanpassing van het uitzettingsbeleid.