Een Russische voetbalfan bij de start van het WK
NOS NieuwsAangepast

Het WK in Rusland: een evenement met tegenstellingen

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

De openingsceremonie zit erop en de eerste wedstrijd is gespeeld. De komende weken is bijna niet aan het WK te ontkomen, in Rusland al helemaal niet. Vier weken lang zal de aandacht zijn gericht op voetbalvedetten, moderne stadions en de spanning van het toernooi.

Maar Rusland is meer dan voetbal. Een land om trots aan de wereld te tonen, zegt de een, een land met maar al te veel lelijke kanten, zegt de ander.

Mensenrechtenschendingen bijvoorbeeld. Daar zijn parlementslid Mikhail Degtjarev en Tanja Lokshina van Human Rights Watch het finaal met elkaar oneens:

WK Rusland: wat vinden de voor- en tegenstanders?

Mikhail Degtjarev is lid van de sportcommissie van het Russische parlement. Hij is trots dat zijn Rusland haar ware gezicht kan laten zien aan de rest van de wereld. "Rusland is erg gastvrij. En toerisme dient er volgens mij toe om iedereen te genezen van Russofobie", zegt hij.

Het is geen toeval dat Degtjarev zijn land wil promoten. Het hele Russische parlement stond achter president Poetin bij zijn poging om het WK naar Rusland te halen.

Mikhail Degtjarev: Rusland is erg gastvrij.

Met het binnenhalen van dat WK begon de repressie toe te nemen, zegt Tanja Lokshina. Zij is de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Rusland. "Rusland is in de ergste mensenrechtencrisis in zijn moderne geschiedenis beland. In een crisis die geen precedent heeft sinds de Sovjet-periode."

Het WK en dan met name de aandacht die daarbij komt kijken is voor de mensenrechtenorganisatie een uitgelezen kans om aandacht te vragen voor belangrijkere zaken. "Het is een goede gelegenheid voor ons om het over ernstige schendingen van de mensenrechten te hebben", vertelt Lokshina.

Tanja Lokshina: Ergste mensenrechtencrisis sinds de Sovjet-periode.

De twee tegenpolen hebben één ding gemeen: beiden grijpen ze het WK aan om hun visie op Rusland onder de aandacht van de wereld te brengen.

Rusland is er klaar voor en zal de wereld tonen hoe veilig en gastvrij het land is, vertelt de Russische parlementariër. "Iedereen die naar Rusland komt, de sporters, de fans, iedereen zal hier volkomen veilig zijn. Dat garanderen we. Die verantwoordelijkheid hebben we op ons genomen."

En dat is nu juist een van de problemen van Lokshina. Buitenlanders mogen dan misschien wel veilig zijn, Russen die zich uitspreken tegen de macht zijn dat allerminst. Maar ze is niet voor een boycot van het evenement. "Human Rights Watch roept nooit op tot een boycot van belangrijke sportevenementen. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de sporters en de fans."

In veel westerse landen heeft de roep om zo'n boycot wel geklonken. Vanwege de Russische annexatie van de Krim, vanwege de gifgasaanval op de Russische oud-dubbelspion Skripal en vanwege de ramp met vlucht MH17. Maar zover is het niet gekomen. Veel hoge westerse functionarissen hebben er wel voor gekozen om het WK niet te bezoeken.

Dat vindt Mikhail Degtjarev spijtig, maar het zijn vooral de teams die er volgens hem onder lijden. "We kunnen degenen die wegblijven niet veroordelen. Dat recht hebben ze. Maar ze onthouden hun ploegen wél hun steun. Dat is stom."

Degtjarev wil de wereld een mooi Rusland voorschotelen, een puur Rusland. Lokshina een Rusland waar het lang niet allemaal koek en ei is. Die scheur in de Russische samenleving zal ook na het WK nog bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl