DE WERELD NU

Crisis in Duitse coalitie – Merkel wankelt

Merkel

Als gevolg van een confrontatie tussen Angela Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heerst er in Berlijn een crisissfeer. Onderwerp is de asielmigratie, en CSU-kopstuk Seehofer – ex-premier van Beieren, lijkt niet te willen wijken.

Het ongemak tussen de zusterpartijen CSU en CDU is al wat ouder dan het begin van deze crisis afgelopen maandag, toen Merkel op het laatste moment de publicatie van Seehofers nieuwe beleidsvoornemens voor de immigratie in Duitsland tegenhield. Dat op zichzelf was al een gebeurtenis die stof deed opwaaien, maar nu Seehofer voet bij stuk houdt wordt de situatie precair. CDU en CSU vormen een gezamenlijke fractie in de Bondsdag, en Seehofer heeft aangekondigd morgen een stemming in die gezamenlijke fractie te eisen als men vandaag geen compromis weet te bereiken. Zonder de CSU heeft Merkel niet langer een meerderheid in de Bondsdag.

De wrijving over de immigratieproblematiek speelde al voor het begin van de coalitieonderhandelingen. Er was een speciaal overleg tussen beide partijen nodig om op één lijn aan de start te komen, en met name de Beierse CSU wilde garanties.  Die kreeg men, maar duidelijk lijkt dat de bondskanselier hoopte dat de CSU eenmaal op het pluche gezeten minder hoog van de toren zou blazen. Maar de CSU is hier unaniem over verenigd, van de CDU is veel minder zeker dat zij nog steeds en bloc achter Merkel staat..

…some of Mr. Seehofer’s demands are not part of the 179-page coalition agreement — including his controversial proposal to turn away migrants at the border. His proposal could also put Germany at odds with the Dublin agreement which regulates asylum policy across the European Union.

Merkel

Mogelijk zou de CSU daar normaal gesproken wel toe over te halen zijn, maar niet ditmaal. Want zij heeft het op eigen terrein zeer moeilijk met de migratie-kritische AfD, die in Beieren bezig is aan een reusachtige opmars, en er nu de tweede partij vormt:

Merkel

Met verkiezingen in Beieren gepland voor eind september kan de CSU zich niet veroorloven zich in Berlijn te laten piepelen. De AfD-opmars in Beieren gaat overigens niet alleen, maar toch zeker vooral ten koste van de CSU. Zo zag het er twee jaar terug uit:

Merkel

En zo afgelopen december:

Merkel

Zo op het oog lijkt het mee te vallen, maar het probleem voor de CSU is mede dat ze haar meerderheid te danken heeft aan het niet halen van de kiesdrempel door kleinere partijen. Niet alleen gaan veel van die stemmen nu naar de AfD, maar al even duidelijk is dat beide partijen in dezelfde vijver vissen.

Berlijn
Het probleem voor Merkel is juist zo moeilijk om dat zij het zich moeilijk veroorloven kan terug te krabbelen nu ze het maandag op een machtswoord liet aankomen. Er is al overleg geweest, maar een oplossing is nog niet gevonden. Dat maakt een compromis ook steeds moeilijker, juist omdat dit conflict nu voor het oog van de wereld plaatsvindt. Buigen voor Seehofer ondergraaft haar leiderschap. Maar als de gezamenlijke fractie morgen in een geheime stemming laakt merken dat haar beleid het aflegt tegen dat van Seehofer, dan zal de coalitie binnen de kortste keren een nieuwe bondskanselier moeten zoeken. Regeringsleiders die het vertrouwen verliezen overleven nooit lang.

En als iets Seehofers punt nog onderstrepen moest, brak ook dinsdag het nieuws dat er weer een islamitische gek in volle preparatie voor een aanslag werd opgepakt.

Merkel

Genoeg is wel genoeg. En dat de asielmigratie iedereen teveel is wil alleen Angela Merkel nog niet geloven. Misschien is het inderdaad tijd om maar stilletjes te verdwijnen.

6 reacties

  1. Johan P schreef:

    Niks stilletjes verdwijnen.
    Merkel zou -net als het leeuwendeel van de EU-politici te Brussel- voor een tribunaal a-la Neurenberg moeten worden gedaagd voor het willens en wetens in gevaar brengen van de eigen burgers en het willens en wetens aanzetten tot de vernietiging van de Europese cultuur.

  2. Dick H. Ahles schreef:

    Merkel: Rijp voor een tribunaal!

  3. Cool Pete schreef:

    Is er dan toch nog hoop ?

    Merkel – wegens schenden van de Duitse Grondwet,

    aanklagen voor hoog-verraad.

    Idem : Rutte, Macron, May, Juncker, Mogherini, e.v.a.

  4. Juanito schreef:

    Dat Merkel das Murmel Weib maar snel afgevoerd wordt en er endlich wieder gründlich ortnung geschaffen wird.

    Kan ze in ieder geval voortijdig en nog op eigen initiatief intrek in haar vluchthuis in Paraguay.

  5. Juanito schreef:

    ….intrek nemen..

  6. Pieter schreef:

    @Johan P, dat zal helaas niet gaan gebeuren, de wetten van toen gelden niet meer. Interessanter lijkt het me de vraag beantwoord te zien waarom Merkel volhardt in de acceptatie van het gevolg van de westerse politiek in het M-O, massale vluchtelingenstromen. Ook Dld heeft enthousiast haar steentje bijgedragen aan de destabilisatie daar en plukt er nu simpelweg de wrange vruchten van.

    Maar geen zorgen, nieuwe wetten zullen, na een volgend dieptepunt in de geschiedeins van mensheid, wel weer een keer gemaakt worden die zullen gelden totdat de toekomstige uitvoerders ervan hun waarde wederom niet meer weten te herinneren.