achtergrond

Geenstijl

Groene Amsterdammer: West-Europese cultuur is superieur, Marokkanen kunnen niet overspelen

Hee, als het over voetbal gaat zijn ze bij de Groene Amsterdammer opeens een stuk minder cultuurrelativistisch.

Althans, als wij de hoofdgedachte van dit treinongeluk van een artikel van Simon Kuper juist interpreteren. Die schrijft in honderdmiljoen onnavolgbare alinea's op dat West-Europa de beste is, de beste blijft en dat alle andere landen alleen maar net zo goed als West-Europa kunnen worden als ze net zoals West-Europa ook eens gaan innoveren. Ideetje voor Simon Kuper: misschien kunnen de mensen uit West-Europa gewoon naar al die andere landen toe varen om de bevolking daar kennis laten maken met onze ideeën [uitzoeken of dit al geprobeerd is, red.]. Ook de Marokkanen krijgen van Kuper een veeg uit de pan. "In heel Afrika ontbreekt het aan goed passingsspel", laat hij Mark Wotte zeggen. Kwestie van tijd tot Kuper eens door Wierd Duk stevig aan de tand wordt gevoeld, dunkt ons.

Om ervoor te zorgen dat een en ander wel langs de politiek-correcte meetlat van de Groene komt, maakt Kuper ervan dat het allemaal aan de sociaal-democratie ligt. Hij komt met een lijstje topsportlanden op de proppen waar Noorwegen, Australië en Groot-Brittannië bovenaan prijken. U kunt ons veel vertellen, maar van alle Scandinavische landen zijn de Noren het minst sociaal-democratisch en Australië en Groot-Brittannië zijn in de courante wereldbeschouwing van de chattering class waartoe Kuper behoort keiharde vrijhandelsstaten.  

Als u nog hulp nodig hebt bij de voetbalpool kan deze observatie misschien helpen. "Polen kan de komende decennia voetbalprijzen winnen, als het maar voor de Europese sociaal-democratie met internationale kennisuitwisseling blijft kiezen". Voorts vragen wij ons af of Kuper de volgende zin nog een keer heeft overgelezen: "De beste clubs uit de regio komen elkaar continu tegen in Europese competities. Omdat ze zich constant met elkaar meten, met duidelijke winnaars en verliezers, moeten ze zichzelf constant verbeteren." Dat lijkt ons eerder een pleidooi voor ongebreideld geglobaliseerd kapitalisme, maar hee, wij zijn ook maar domme onbetrouwbare bloggers.

Oh ja. Er is trouwens een ideologie die nog succesvoller op WK's is dan de sociaal-democratie. Moet u voor de grap eens opzoeken welk land er in 1934 en 1938 wereldkampioen werd.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.